Çekilen dişlerinizin yerini bir an önce doldurmak istiyorsunuz. Pekiyi çekilen dişin yerine yeni implantların ne zaman takılabileceğini biliyor musunuz? Diş Hekimi Seher Yavaşlar sizin için bilmek istediklerinizi cevaplıyor.

Çekilen Dişin Yerine Ne zaman İmplant Yapılır?

Çekilen dişin ya da eksik olan dişin yerine çene içine yerleştirilerek yapılan yapay diş köküne implant denir. Bu işlem sırasında insan vücuduna en uyumlu olan elementlerden biri titanyum kullanılır. Titanyum doğada az bulunan element olarak bilinse de yer kabuğunda en çok bulunan 6. elementtir. Ayrıca titanyum, metalik bir ak elementtir ve yüksek dayanıklılığa sahiptir.  Bu özellikleri sayesinde implant işleminde çoğunlukla titanyum tercih edilir. Diğer bir yandan titanyumun çene kemiğine kaynama oranının yüksek olması sayesinde de implant işleminde tercih edilme olasılığını artıran etkenlerdendir.

Çekilen Dişin Yerine İmplant Yapılmazsa Ne Olur?

Eksik olan dişin yerine implant uygulaması yapılmadığı takdirde çene yapısında zamanla bozulmalar meydana gelir. Bu bozulmaların önüne ise ortodontist tedavi ile geçebilir. Ortodontist tedavi süreci de bozulmanın şiddetine göre uzun zaman alabilir. İmplant uygulaması yapılmadığı takdirde dişlerin arasında aralanmalar oluşur. Bu boşluklu yapı da alt ve üst çenenin düzgün bir şekilde kapanmamasına yol açar. Ayrıca dişlerin arasında oluşan boşluklara yiyecek artığı birikmesi gibi uzun vadede diş çürümesine sebebiyet verir. Bunlara ek olarak çene ekleminde oluşabilecek sorunlar oluşabilir. Diş eksikliği fazla olduğunda diş sağlığınızı tehdit eden durumlar yaşanabilir. Bu durumların yaşanmaması adına implant uygulaması yapılmalıdır.

Ne zaman İmplant Yapılır?

En çok merak edilen konulardan biri implant işleminin diş çekiminden ne kadar süre sonrasında yapılacağıdır. Sağlıklı bir kemik dokusu ve çene yapısına sahip kişiler için diş çekilme işlemi yapıldıktan hemen sonrasında implant uygulaması yapılabilir. Diş çekilen bölgede iltihaplanma veya kist oluşumu söz konusu olmaması halinde implant işleminin yapılması için beklemeye gerek duyulmaz. Diş çekim yapıldıktan sonra ilk 24 saat içinde diş kökü kemik dokusunu yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Kemik doku kaybı yaşanmadan implant tedavisinin yapılması estetik bir görünüm için önem taşıyan faktörler arasında gelir. bunlara ek olarak çekim yapılan dişin dokusunda iltihap ve kist gözlenmesi halinde öncelikli olarak o bölgeyi iyileştirerek implant işlemini uygulaması yapılır.

İmplant Diş Ömrü Ne Kadardır?

İmplant işlemini yapan doktorun tedaviyi başarılı olması implant dişin kullanım sürecini etkileyen faktörler arasında gelir. Buna ek olarak diş temizliğinin düzenli yapılması halinde implant dişin kullanım süresi 20 ile 30 yıl arasında değişkenlik gösterebilir. İmplant dişin kullanım süresinin azalmaması için düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gidilerek dişin kontrol edilmesi gerekir. Bu sayede herhangi bir sorun olması halinde doktor tarafından müdahale yapılarak implant dişin kullanım ömrü uzatılabilir. Buna ek olarak  implant dişin çürümesi, düşmesi ve gevşemesi gibi durumların oluşması nadir rastlanabilecek durumlar arasında gelir. Bu durumların yaşanması halinde implant tedavisinin uygulama aşamasında veya sonrasında yanlış ilerleyen bir sürecin olduğu anlamına gelir.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisinin süresi her hasta özelinde farklılık gösterir. Diş çekiminden sonra oluşan bir komplikasyon olmaması halinde implant diş uygulaması hemen yapılabilir. Fakat diş çekiminden sonra komplikasyon oluşumu gözlenmesi halinde ise 3 aylık bir bekleme sürecinin uygun olduğu belirtilir. İmplant uygulaması yapıldıktan sonra doğal diş haline gelme süresi 8 ile 12 hafta arasında değişkenlik gösterebilir. Bununla beraber olgunlaşan ve iyileşen kemiğin üzerine diş takılır. İmplant tedavisi cerrahi bir müdahale olduğu için dikiş gerektiren işlemlerdir. Bu işlemde kendiliğinden eriyebilen dikiş kullanılır. Bu süreçler göz önüne alındığında ise implant diş tedavisi yaklaşık olarak 4 ay sürdüğü gözlemlenmiştir.