Doğal dişlerde sararma veya renklenmelerin olduğu durumlarda diş estetiği tedavisi olan diş beyazlatma uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Öncelikli olarak doğal dişlere işlem yaparak korumaya çalışmak, herkesin ilk tercihi olmalıdır.

Diş beyazlatma yöntemleri uzman gözetimi veya bilgisi dahilinde gerçekleşirse, dişlerde olumsuz bir durum görülmez. Fakat kişiler nasıl kullanılması gerektiğini bilmeden uyguladıkları amatör yöntemler sonucunda dişlerde büyük kazınma ve çizilmeler olabilir. Bu da dişlerin daha hızlı sararmasına sebep olur.

Amatör yöntemlerin vereceği zararlar sonucunda dişlerde hızlıca oluşan sararmalar, profesyonel diş beyazlatma yöntemleri yardımıyla bile beyazlamayabilir. Çünkü kazınma yaşayan diş, daha fazla gıda artığı barındırır. Bu artıklar fırçalama ile yeteri kadar temizlenmeyebilir. Bu da beraberinde zorlu temizlenen sararmalara sebep olur.

Evde diş beyazlatmanın en mantıklı yolu, hekim tarafından verilen ekipmanların kullanımı ile mümkündür. Zararsız ve güvenilir beyazlatıcı jeller yardımıyla uygulanan tedavi, kişinin dişlerinde istenilen beyazlığın görülmesini sağlar. Malzemenin miktarı ve nasıl kullanılacağını hekim kişinin dişindeki renklenmeye göre ayarlar.

Diş beyazlatma uygulamalarının hiçbir zararı olmamasına karşın bazı kişilere uygulanmamalıdır. 18 yaş altı bireyler, hamileler ve emzirme döneminde olan bayanlar tedavilerini risksiz duruma geçtikten sonra gündemlerine almalıdırlar. Beyazlatmanın olumsuz etkisi kanıtlanmasa da risk almamak adına bu gruplar, diş beyazlatma tedavilerini uygun olduklarında düşünmelidirler.

WhatsApp Image 2022-06-29 at 21.17.31

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Uzman tarafından uygulanan diş beyazlatma yöntemleri iki şekilde ele alınabilir;

1-    Klinik ortamında uygulanan ofis tipi diş beyazlatma işlemi ile kişilerin tedavileri 45 dakika gibi bir sürede tamamlanır. En etkili beyazlık için 45 dakika önem taşır. İstenilen beyazlık genelde bu süre zarfında olabilmektedir. Dişteki renklenmenin yoğunluğuna göre hekim bu süreye karar verir. Lazer ışığına benzer bir ışıkla desteklendiği için tedaviler bu kadar kısa sürmektedir. Hidrojen peroksit içerikli beyazlatıcı jelin etkinliği, lazer ışığı ile daha da arttırılmaktadır.

Tek diş beyazlatma ya da kanal tedavili diş beyazlatma işlemi de klinik ortamında gerçekleşir. Tek dişte olan renklenmeler fırçalama ile giderilemiyorsa, diğer dişlere yakını bir renk açılma işlemi gerçekleştirilebilir.

2-    Ev tipi diş beyazlatma dediğimiz yöntem ise hekim tarafından verilen solüsyon ve diş kalıpları yardımıyla gerçekleşir. Burada süre ofis tipindeki gibi kısa olmaz. Dişlerdeki renklenmenin yoğunluğu ve dişlerde meydana gelecek hassasiyet süreyi belirler. Genelde istenilen beyazlık bu yöntemde de elde edilebilir. Ofis beyazlatmanın yeterli gelemediği diş renklenmelerinde ev tipi tedavi de destekleyici olarak alınabilir. Buna hekimin karar vermesi gereklidir.

Kişiye özel hazırlanan kalıpların içine beyazlatıcı jeller eklenerek, uyku sırasında ağızda 4-5 saat kalacak şekilde kalıplar takılır. Bu şekilde tedavi gerçekleşir. Beyazlık sağlandığı durumda da tedavi bitirilir. Nadir de olsa bazı kişilerde hassasiyet yaşanabilmektedir. Bu hissedildiği anda tedavi sonlandırılmalıdır. Devamlılığına hekim karar verebilir.

Tüm bu yöntemlerin tamamı güvenli ve profesyonel şekilde gerçekleşir. Ekipman ve malzemelerin nasıl ne kadar kullanılacağı bellidir. Bu sebeple dişlerde istenmeyen olumsuz durumlar yaşanmaz.

Diş beyazlatma tedavisinin en merak edilen kısımlarından biri de fiyatıdır. Diş beyazlatma yöntemlerinin fiyatları farklıdır. Bazı tedaviler kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Bu sebeple o yönteme net bir fiyat vermek yanlış olur. Klinik muayene ile belirlenecek olan diş beyazlatma yönteminin fiyatı, kişiye en net cevabı verir. Diş beyazlatma fiyatları güncel rakamları ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için karar verdiğiniz klinik ile iletişime geçmek gereklidir.