Kimlik, kredi kartı, kartvizitler, nakit ve bozuk para gibi günlük hayatta ihtiyaç duyulan bazı eşyaların taşınmasını sağlayan ufak çantaya cüzdan denilmektedir. Günlük hayatı kolaylaştırıcı eşyalardan biri olan cüzdanlar çoğu kişi tarafından yaygın olarak kullanılır. Cüzdan alırken ise daha kullanışlı bir tercih yapabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer alır.

İhtiyaç

Kişi öncelikle cüzdanı daha çok hangi ihtiyaca yönelik kullanacağına karar vermeli. Örneğin çok fazla kart taşıyan birinin cüzdanında daha çok kart bölmeleri olmalıdır. Bu kişilerin kartlık cüzdan tercih etmesi daha avantajlı bir seçenek olabilir. Nakit para taşıyan kişilerin ise nakit para taşıyıcı bölmesi daha geniş olan bir cüzdan seçmesi doğru bir tercih olacaktır.

Cüzdan kalitesi

Cüzdan belirleyen kumaş, dikiş gibi birkaç özellik bulunur. Özellikle bay ya da bayan deri cüzdan modelleri tercih edilirken aynı zamanda deri cüzdan bakımı nasıl yapılır, konusu da araştırılmalı. Ya da cüzdanı suni ya da hakiki deri olup olmayacağı da bir diğer konudur. Cüzdan satın alırken kumaşının kolay yıpranmayacak, deriyse derisinin gerçek ve kaliteli olduğu dayanıklı bir cüzdan seçmek önemli. Aynı zamanda cüzdanının dikişlerinin de sağlamlığına dikkat edilmeli.

Cüzdan boyutu

Bu özellik kişinin günlük hayattaki kullanım tarzına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; çanta kullanmayı tercih etmeyen bir erkek kullanıcı için kolaylıkla cebe sığabilen küçük bir cüzdan modeli daha avantajlı olacaktır. Ya da kart, para, kartvizit gibi tüm bu nesneleri aynı yerde saklamak ve taşımak isteyen bir kadın için büyük bir cüzdan modeli kullanışlı olacaktır. Büyük cüzdanlar tercih edilirken ise bu cüzdanların aynı zamanda büyük çanta modelleri gerektireceği de değerlendirilmelidir. Tamamen minik boyutta bulunan içine birkaç kart ve biraz para cüzdan modelleri de küçük çantalar için oldukça kullanışlı olmaktadır.

Cüzdan rengi

Renk de yine kişinin tarzını yansıtacak bir başka noktadır. Eğer kullanıcı sık sık cüzdan değiştirmeyi tercih etmeyen biri ise her tür kombin ile kullanabileceği bir renk tercih etmesi daha avantajlı olacaktır. Bu tarz her zaman kullanılabilecek renkler ise genellikle krem, siyah ve kahverengi gibi tonlar olmaktadır. Fakat açık renkli tercihler de çabuk kirlenebildiği için biraz daha kısa ömürlü olabilir yani sık sık temizleme ihtiyacı duyulabilir.  Bu durumda da yine kullanım sıklığı göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer düz renk tercih edilmek istenmiyorsa timsah derisi desenli, zebra desenli gibi klasik görünüme sahip cüzdan modelleri de bulunmaktadır. Çocuk kullanıcılar için üretilen cüzdanlar da çeşitli çizgi film kahramanlarının figürlerine rastlamak mümkün. Bunların yanı sıra dizi ve film karakterlerinin ya da yaprak, çiçek, hayvan gibi desenlerin yer aldığı cüzdanlar da mevcut.