Mardin-Midyat’ta üç yıl, Ankara-Beypazarı’nda 13 yıl telkâri ustalığı yapan 42 yaşındaki Ömür Kuru, Buldan Belediyesi Kültür ve El sanatları Merkezi’nde telkâri atölyesi açtı. Ömür Kuru, mesleği öğrenmek isteyen Buldanlılara bu mesleği öğretmek ve bu sanattan para kazanmalarını sağlamak için Buldanlıları atölyesine bekliyor.

Baba tarafı Manisa-Sarıgöl, annesi ise Buldan’ın Sarımahmutlu mahallesinden olan Ömür Kuru 26 yaşında iken bir gezi amacıyla gittiği Mardin-Midyat’ta telkâri atölyelerini gezerken bu sanata aşık oldu. Orada Suphi Hindiyerli ustanın yanında çıraklığa başladı.

3 yıllık çıraklıktan sonra Beypazarı’na geçip, Beypazarı Halk Eğitimi Merkezi’nde bu sanat ile ilgili olarak kalfalık ve ustalık yaptı. Burada yaptığı ürünleri, Bodrum, Marmaris ve Aydın’da sergileyip satış yaptı. 13 yıl sonra Buldan’a satış yapmak amacıyla gelen Kuru, Buldan’ı çok sevdi ve Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay’ın da teşviki ile Buldan’da kalmaya, burada atölye açmaya ve bu sanatı Buldanlı gençlere öğretmeye karar verdi. Belediyeye ait Kültür ve El Sanatları Merkezi’nde açtığı atölyede yaklaşık bir yıldır sanatını icra eden Ömür Kuru, Buldan’a satış yapmak amacıyla geldiğini, havasını suyunu çok sevdiğini, özellikle sanata olan ilgileri ile insanlarını çok sevdiğini belirterek şunları söyledi:

Kuru, “Buldan’ın dokumacılığına, tarihi ve kültürel zenginliğine telkâri sanatının da eklenmesi en büyük hayalim. Bunun için sanatı öğrenmek isteyenlere kapım her zaman açık. Buldan’da bu sanatla yepyeni bir ekonomik kazanç kapısı açılmalı.”

Ömür Kuru yaptıkları telkâri eşyaların ve takıların modellerini kendisinin çizdiğini ve tamamen el emeği ile imal ettiğini belirterek, Mardin’de kaldığı sürede ustası ile Suriye Başkanı Esad’ın eşine çanta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a üç değişik kemer yaptıklarını da söyledi.

Kaynak: Buldandayaşam