Soğutma sistemi, tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi bilgisayarlarda da son derece önemlidir. Elektrik ile çalışan her türlü elektronik cihazlar ısınma gösterir. Bilgisayarların beyni olarak kabul edilen işlemci yüksek performans sergilediği için çabuk ısınmaktadır. Isınma sorunu çözülmezse yüksek ısıya maruz kalan parçalar, zarar görür ve telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açar. Bundan dolayı soğutma sistemi, sistem parçalarının uzun ömürlü olması ve performanslı çalışması için önemlidir. Yüksek işlemci gücüne sahip bilgisayarda, bilgisayar kasasına konulan fanlar yeterli olmamaktadır. Gencergaming.com’dan Yönetici Semih Gençer, bilgisayarlarda kullanılacak soğutma sistemi alırken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde ifade etmiştir:

Sıvı soğutma sistemi daha yüksek enerji harcayan işlemciler için ideal bir soğutma sistemi aracıdır. Sıvı soğutma sistemi havaya göre daha çabuk ve etkili soğutma gerçekleştirmektedir. Suyun iletkenliği havaya göre yaklaşık 25 kat daha fazladır. Bu sebeple sıvı soğutma sisteminin işlevi hava soğutma sistemine göre oldukça fazladır. Hava suya göre daha kolay ısınmaktadır. Sıvı soğutma sisteminde suyu ısıtmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. İşlemci sıvı soğutma sistemi bu sebeple fanlara göre daha fazla enerji harcamaktadır. Oyun bilgisayarları daha performanslı çalıştığı için bu bilgisayara alınacak soğutucu sistemi de güçlü olmalıdır. Ofis işlerinde kullanılan bir bilgisayar için soğutma sisteminin güçlü olmasında çok da ihtiyaç yoktur. Bazı işlemci üreticileri yüksek performansta çalışmaya uyumlu dâhili soğutucular kullanmaktadır. Bazı firmalar ise üst seviyelerde dahi soğutucu bulundurmaktadır.

İşlemcinin yaydığı ısıya İngilizcede TDP yani (Thermal Design Power) ısıl tasarım gücü denilmektedir. İşlemcinin yaydığı ısıyı uzaklaştırmak için bir güce ihtiyaç vardır. Bu görevi işlemci soğutucuları üstlenmektedir. Üretici firmalar tarafından işlemcinin yaydığı TDP oranı bildirilmektedir. Kullanıcılar bu TDP seviyesine uygun işlemci seçmelidir. İşlemci seçerken bu oran göz ardı edilmemeli ve buna göre soğutucu tercihi yapılmalıdır. Soğutucu seçiminde TDP oranının %25 daha fazlası tercih edilerek performans kayıplarının önüne geçilmektedir. Soğutucu seçimi yapılırken işlemci markası da önem arz etmektedir. İşlemciler birbirinden farklı soket yapısında üretilmektedir. Bu sebeple farklı soğutucu seçeneklerine ihtiyaç duymaktadırlar. Soğutucu üreticileri ürünlerinin hangi işlemcileri desteklediği ürün açıklamasında belirtmektedir.

Soğutucu seçiminde bilgisayarın kasa boyutu da önemlidir. Soğutucunun hacminin kasaya uygun olması ve diğer elektronik parçaların çalışmasını etkilemeyecek boyutta olması gerekmektedir. Sıvı soğutucuda radyatör boyutunun büyük olabileceği bilinmelidir. Kasa içinde soğutucu ve diğer bileşenlerin uyum içinde çalışması gerekmektedir. Bu sebeple boyutlarının birbirini etkilemeyecek şekilde olması ve tercih edilmesi gerekmektedir. Bazı soğutucularda kasa fanı bilgisayar bileşenlerine değdiği görülmektedir. Kaydırma mekanizması bulunan soğutucular bu sorunu ortadan kaldırmaktadır. Bilgisayar soğutma sisteminin sessiz bir şekilde çalışması, hangi sistemin tercih edileceğini etkilemektedir.