Begonvil, göz alıcı görünüme sahip, eşsiz bir bitkidir. Bakımı kolay olan begonvil fidanı, bahçe ve balkonlar için en uygun bitkiler arasında gösterilebilir. Güneşli ortamı seven bu canlılar, hızlı gelişim göstermesi ile ön plana çıkar. Ayrıca Akdeniz bitkisi olarak bilinen begonvil, uygun şartlar altında farklı bölgelerde de rahatlıkla yetişebilen bir dış mekan bitkisidir. Bitkinin bakımında doğru adımlar uygulandığı takdirde renkli bir bahçe ve balkon görünümüne kavuşmak mümkündür.

Begonvil Fidanı Seçiminde ve Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Begonvil, tropikal kökenli bir bitki olmasından dolayı bol güneşli alanları çok sever. Aksi durumda da yaşamını sürdürebilir ancak güneşli alanlarda daha fazla çiçek açar. Bu sebeple begonvilin çiçek açmasında teşvik edici güç olarak güneş alan mekanları tercih edebilirsiniz. Yetiştirileceği alanın yanı sıra, begonvil bakımında sulama adımından budamaya kadar birçok aşamanın düzenli olarak yerine getirilmesi gerekir. Bakım adımlarına geçmeden önceki kritik nokta ise fidan seçimidir.

Begonvil fidanı seçimi yaparken canlı yaprak yapısına sahip olan sağlıklı bitkileri tercih etmeye özen gösterilmelidir. Çiçekleri tohumlanmaya başlamış olan fidanlar, bitkinin sağlıklı olduğunun önemli bir göstergesidir. Ayrıca begonvil fidanları boyut olarak farklılık gösterir. Sıfırdan bir bitki yetiştirmek için ufak boyutlu olanları seçebilirsiniz. Bunun yanı sıra hemen çiçek açmasını isterseniz daha büyük boyutlarda fidanları tercih edebilirsiniz.

Tüm bu bilgilerin ışığında, bahçe ya da balkonda begonvil yetiştirmek isteyenler için dikkate alınması gereken 5 nokta vardır:

  • Fidan seçimi
  • Toprak ve güneş ışığı
  • Sulama ve besleme
  • Budama
  • Zararlılar ve hastalıklar

Yukarıda yer alan maddelere özen göstererek sağlıklı bir begonvil fidanı bakımı gerçekleştirebilirsiniz.

Fidan Seçimi

Begonvil fidanı seçiminde öncelikli olarak kök yapısının sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra dayanıklı bir gövde ve yaprak yapısının olması da seçim anında özen gösterilmesi gereken başka bir etkendir.  

Toprak ve Güneş Işığı

Begonvil bitkisi besin bakımından zengin ve hafif oranda asitli toprakları daha çok sever. Genellikle toprağın 5,5 – 6,5 pH aralığında değere sahip olması bitki için yeterlidir. Begonvil gün ışığını sevmesi sebebi ile en çok güneş alan bölgede konumlandırılabilir. Özellikle gün içerisinde en az 6 saat gün ışığı alacak alanda olması sağlıklı büyümesi için önemlidir.

Sulama ve Besleme

Düzenli sulama begonvil için son derece kritik bir noktadır. Nemli toprak yapısına ihtiyaç duyan canlının, özellikle güneşli günlerde bir defa sulanması faydalı olur. Sulama adımında kıstas olarak hava sıcaklığı ve toprağın nem oranı dikkate alınabilir.

Budama 

Budama işlemi, fidanın büyümesi ve gelişmesini engelleyen dalların kesilmesidir. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri budama yapmak için uygun zamandır. Belirli periyotlar halinde budama adımının gerçekleştirilmesi, begonvil fidanının şekillenmesinde etkilidir.

Zararlılar ve Hastalıklar

Begonvil, zararlılar ve hastalıklara karşı yüksek duyarlılığa sahiptir. Kısa aralıklarla gözlem yapılarak olası bir hastalık durumu tespit edilebilir. Vakit kaybetmeden teşhis edildiğinde zararlılar ve hastalıkların etkisini azaltmak mümkündür. Çoğunlukla beyaz sinekler, kabuklu böcekler ve örümcek akarları, begonvil fidanı bakımında dikkat edilmesi gereken canlılardır.

Sizler de begonvil yetiştirmek istiyorsanız fidan seçiminde 1001fidan adresinden yararlanabilirsiniz. Begonvil fidanının yanı sıra diğer dış mekan bitkilerini ayrıntısı ile inceleyebilir ve hemen satın alabilirsiniz.