HABERDENİZLİ.COM

AYSİAD Başkanı Catlık yayımladığı mesajda şunları söyledi: "Bundan Tam Yüz Bir Yıl Önce Savaşlardan Harap Ve Bitap Düşmüş Orduları Terhis Edilmiş Tershanelerine Girilmiş Payitaht İşgal Edilmiş Bir Ülkede 19 Mayıs 1919’ da Samsun’da Bir Güneş Gibi Doğan Gazi Mustafa Kemal Paşa Önderliğinde Bir Büyük Millet Kendisine Çizilmek İstenen Kadere Karşı İsyan Bayrağını Daha Da Yükseltmek Başlattığı Milli Mücadeleyi Bu Defa Kendi Temsilcilerinin Oluşturduğu Meclis İle Ve O Meclisin Hükümeti İle Devam Ettirmek İçin Bütün Dünyaya Meydan Okuyordu. Türk’ün Yeni Ocağında Anadolu’nun Kalbinde Büyük Millet Meclisini Topluyordu.

İşte Bugün Türk Milletinin Bu Kutlu Milli Mücadelesini 23 Nisan’da Büyük Zafere Doğru Yürüten Daha Sonrada Cumhuriyet İle Taçlandıran  Gazi Meclisin 101 Kuruluş Yıl Dönümü Kutlu Olsun. Bugün  Dünyamız Büyük Salgınla Karşı Karşıya Buna Karşı Alınan Tedbirler Çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin 101 Yılını Maalesef Arzu Ettiğimiz Şekilde Kutlayamıyoruz. Bununla Birlikte Hepimiz Bu Büyük Mutlu Kutlu Hadisenin Gururunu,  Sevincini,  Şerefini Yürekten Hissediyoruz. Birinci Dünya Savaşı Sonunda Mağlup Olmuş Devletlerden Biriydik Teslim Olmuş Kendimizi Galip Devletlerinden Merhamet ve İnsafına Terk Etmiştik. Ama Aslında Teslim Olan Millet Değildi. Vatanın Kahraman Evlatları Bulundukları Bölgelerde İşgallere Karşı Direndiler En Büyük Eksik Direniş Ocaklarını Birleştirecek Milli Gaye Etrafında Toparlayacak Olan Önderdi. 13 Kasım 1918’de İstanbul’da ki İşgalci Devletlerin Gemilerine bakarak Geldikleri gibi Giderler Diyen Bir Bozkurt  19 Mayıs 1919’ da bu Duygularla Samsun’a Ayak Bastı. O Kararlıydı Milli Hakimiyete Dayalı Kayıtsız Şartsız Bağımsız Yeni Bir Türk Devleti Kuracaktı. Türk Haysiyet İzzeti Nefsi ve Kabiliyeti Yüksek ve Büyüktür diyordu. Böyle Bir Millet Esir Yaşamaktansa Mahvolsun Evladır. Dolayısıyla Ya İstiklal Ya Ölüm. İşte Hakiki Kurtuluş İsteyenlerin Parolası Bu Olacaktı.

Samsun,  Amasya  ve  Erzurum Kongreleriyle Vatanın Bütünlüğü Milletin İstiklali Tehlikededir Diyen Mustafa Kemal Ekliyordu. Milletin İstiklalini Yine Milletin Azim Ve Kararı Kurtaracaktır. Milli Sınırlar İçerisinde Bulunan Vatan Bölünmez Bir Bütündür Diyerek Yol Haritasını Çizmişti. Sivas Kongresiyle Beraberde Bağımsızlık Ve Tam Serbestlik Yaşamımızın Temel Hareket Noktası Deniyordu. Gazi Mustafa Kemal Paşanın Emriyle Fevkalede Yetkilerle Meclisin Acil Toplanmasına Karar Verildi.

23 Nisan Da Ankara Da Gerçekleşen Tarihi Bir Olay Meydana Geldi. Millet Meclisinin Ulustaki İttihak Ve Terakki Kulübü Binasında Toplanmasına Karar Verildi,  Binanın Kiretmitleri Bile Tamamlanmamıştı. Ankaralılar Kendi Çatılarından Kiremit Taşıdılar. Oturmak İçin Okullardan Sıralar Getirildi, Elektirik Olmadığından Dolayı Kahvehanenin Birinden Alınan Gaz Lambasıyla Aydınlatma Halledildi. Girişinede Hakimiyet Milletindir Tabelası Asıldı.

23 Nisan 1920 Cuma Günü Hacı Bayram Veli Camiide Kılınan Cuma Namazı Sonrası Dualarla TBMM Binası Açıldı. Yasama, Yürütme Yargı Organlarını Kendi Bünyesinde Toplamış Dolasıyla Kuvvetler Birliğine Göre Kurulmuştu TBMM. Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir İlkesi Benimsenmiştir. Böylece Cumhuriyete  Geçileceğinin İşareti Verilmiştir.

İşte Türk Milletinin Varolma Mücadelesini Şerefle Fedakarlıklarla Yürüten TBMM’ nin 101. Kuruluş Yıldönümünü Kutluyoruz.  O Meclis Olağanüstü Şartlarda Ve Büyük İmkansızlıklar İçinde Fikir Ve İfade Hürriyetini Kullanarak Vatanın Ve Milletin Kurtuluşu İçin Çalıştı. O Meclisin Ruhu Bize Cumhuriyeti ve Demokrasiyi Getirdi.

Bu vesile İle TBMM’nin  İlk Başkanı Başkomutanı Ve Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal  Atatürk Başta Olmak Üzere Birinci Meclisin Muhterem Üyelerini İstiklal Harbinin Kumandan Ve Askerlerini Milli Mücadeleyi Kanıyla Canıyla Katılan Türk Milletini Anadolu’nun Çilekeş Kadınlarını Rahmet Minnet Ve Şükranla Anıyoruz. Ne Mutlu Türküm Diyene!!!"