Ülkemizde oldukça sevilerek tüketilen ayçekirdeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Çoğu insanın her akşam tükettiği ve sohbet ortamlarının vazgeçilmezi olan ayçekirdeği nasıl tüketilir? Ay çekirdeği faydaları nelerdir? İşte ayçekirdeği hakkında bilemeniz gerekenler..
Anavatanı Kuzey Amerika olan, ülkemizde de bir çok bölgemizde üretimi yapılan ayçekirdeği, Türkiye'de de en çok tüketilen kuruyemiş olarak biliniyor. Kabuğunu çıkararak yenilen ayçekirdeği, kabuklarından soyulmuş olarak da satılıyor. Ay çekirdeği aynı zamanda kurabiye ve çörek gibi unlu mamüllere de katılarak yenebiliyor.
AYÇEKİRDEĞİ FAYDALARI NELERDİR?
İçerisinde doğal olarak bulundurduğu yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri sayesinde en az kabak çekirdeği kadar insan vücudu için oldukça sağlıklı bir kuruyemiş olarak karşımıza çıkıyor. Doğal yağ asitlerinin yanı sıra içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde ayçekirdeği faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar tarafından günde bir avuç ay çekirdeği tüketilmesi gerektiği belirtilirken ayçiçeği faydaları arasında kilo vermek, kanserden korunmak, kalp damar hastalıklarını önlemek gibi bir çok faydalı özellik bulunuyor. İşte ayçekirdeği faydaları..
- Ayçekirdeği içerisinde bulundurduğu metobolizmayı hızlandıran lifler sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.
- Vitamin ve mineral açısından zengin bir kuruyemiş olan ay çekirdeği tam bir E vitamini deposu. İçerisinde bulundurduğu E vitamini sayesinde prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandırarak kalp ve damar sağlığını düzenler.
- Ayçekirdeği, içerisinde bulundurduğu çinko ve demir sayesinde çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olur.
- İdrar yollarını temizleyerek idrar yapımını arttırır.
- Ayçekirdeği, içerisindeki doğal yağ asitleri sayesinde kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Bunun yanında kan şekerini dengeleyerek cildi güzelleştirir.
- Protein açısından da zengin olan ayçekirdeği, uzun süre tokluk hissi yaratır. Zengin protein kaynağı olan ayçekirdeği kas ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir
- Ayçekirdeği, içerisinde bulundurduğu magnezyum sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede de önemli rol oynar. Böylelikle hastalıklara karşı savaşmakta yardımcı olur.
- İçerisinde bulunan zengin E vitamini sayesinde saç sağlığına da olumlu etkisi vardır.
Ayçekirdeği Besin Değerleri
Kilosuna ve yediklerine dikkat eden fakat ayçekirdeğinden de vazgeçemeyenler, ayçekirdeği besin değerleri konusunda internet üzerinde sıkça arama yapıyor. Fazla kalori ve yağ alımına dikkat edenler ayçekirdeği tüketebilir mi? İşte ayçekirdeği besin değerleri..
Ay çekirdeği besin değerleri (100 gr):
100 gram ayçekirdeğinde ortalama 584 kalori (kcal) bulunur. 1 avuç (36gr) ayçekirdeği ise ortalama 210 kaloridir.
100 gram ayçekirdeğinde 20 gram karbonhidrat bulunur.
100 gram ayçekirdeğinde 20.78 gram protein bulunur.
100 gram ayçekirdeğinde 51.46 gram yağ bulunur.
100 gram ayçekirdeğinde 8.6 gram lif bulunur.
100 gram ayçekirdeğinde 9 miligram Sodyum, 645 miligram potasyum, 78 miligram kalsiyum ve 5.25 miligram demir bulunur.
Ay Çekirdeği Kullanım Alanları
Ülkemizde çoğunlukla kuruyemiş atıştırmalığı olarak tüketilen ayçkirdeği, kullanım alanları açısından da oldukça zengin bir besindir. Kuruyemiş atıştırmalığının yanı sıra unlu mamüllere de katılarak da tüketilir. Ay çekirdeği kullanım alanları arasında sadece yemek için değil, içerisinde bulundurduğu protein sayesinde çiftliklerde hayvan yemi olarak da tercih edilmektedir.
Ayçekirdeği Üretimi ve Toptan Siparişlerde Bayçelik Kalitesi
Ülkemizde ayçekirdeği üretimi ve toptan ayçekirdeği siparişi yapan firmalar arasında güvenilir adres olarak karşımıza çıkan Bayçelik, Türkiye'nin her yerine göndermiş olduğu sipariş ile birlikte kalitesini kanıtladı. 1975 yılından bu yana hizmet veren Bayçelik, kendi internet sitesi üzerinden bir çok kuruyemiş siparişi alırken, toptan ayçekirdeği siparişi açısından da ülke genelinde en çok tercih edilen firma olarak bilinmektedir. Bayçelik, Denizli Ay Çekirdeği ve Çivril Ay Çekirdeği seçeneklerinde tamamen doğal, sağlıklı ve hijyenik üretim yapmaktadır.