İnsanların yüksek katlı binalara yürüyerek çıkmasını sağlayan asansörlerin çalışması için asansör motoru kullanılıyor. Bu motorlar sayesinde asansörün aşağı-yukarı hareketler oluşturarak istenilen kata ulaşımı sağladığı görülüyor. Yüksek kalite ve güvenlik özellikleriyle yapılmış olmaları farklı yüklerdeki insanların ulaşımını kolaylaştırıyor.
Asansör Motorları Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Binaları yürüyerek çıkıp inmeyi engelleyen asansör motorlarının ortaya çıkış tarihi 1. ve 2. yüzyıla kadar dayanıyor. Ancak bu dönemin öncesinde asansörlerin bireysel güç ve hayvanlar sayesinde hareketinin sağlandığı biliniyor.
Asansör motorunun elektrikli olarak çalışmasının 1. yüzyıla dayandığı biliniyor. Bu dönemde üretilen elektrikli motorlar sayesinde asansörlerde kullanıma uygun motorların elde edilmesi sağlanıyor.
Bilim adamı Tesla tarafından geliştirilen motorlar bakım kolaylığı ve basit yapıyla dikkat çekiyor. Bu dönemde üretilen motorlar yüksek sesle çalışırken 2. yüzyıla gelindiğinde motorların sessiz çalışma sağlandığı görülüyor. Asansör motoru yaşam alanlarımızda hayatımızı kolaylaştıran en önemli makinaların başında gelmektedir.
Asansör Motorunun Yapısı Nasıldır?
Asansörlerin çalışması için geliştirilmiş olan asansör motorları kaliteli malzemeleriyle öne çıkıyor. Demir, alüminyum, çelik, bakır ve plastik bu malzemelerin türünü oluşturuyor. Bu malzemelerin kullanımıyla üretilen motorlarda birden çok parça bulunuyor.
Bu parçalardan birkaçı ise şunlar oluyor;
- Fren sistemi
- Stator
- Elektrik motoru
- Motor dış gövdesi
- Dişli kutusu
- Rotor
- Tambur
- Soğutma sistemi
- Kasnak
Bu parçaların doğru malzemelerden üretilmiş olması güvenli ve hızlı çalışma imkanı sağlıyor. Ayrıca doğru malzemeler sayesinde asansörün çalışması esnasında enerji tasarrufunun sağlanması mümkün oluyor.
Asansör Motorları Hangi Çeşitlere Sahiptir?
Bina içi ulaşımı kolaylaştıran ve insanların yorulmasını engelleyen asansörlerin vazgeçilmez parçası olan asansör motorları temel olarak iki çeşide ayrılıyor. Bu çeşitleri redüktörlü motorlar ile redüktörsüz motorlar oluşturuyor.
Redüktörlü motorların en önemli özelliği redüktör ismi verilen dişli kutusuna sahip olmasıdır. Bu kutu sayesinde yüksek tork artısı ve yüksek sesle çalışma sağlanıyor. Ayrıca redüktör sayesinde asansöre bağlı bulunan kabinin kontrolü sağlanıyor.
Redüktörsüz motorların en önemli özelliği ise dişli kutusunun bulunmaması oluyor. Bu kutu bulunmadığı için asansördeki kabinin hareketi kasnak doğrultusunda sağlanıyor. Bu da asansörün daha sessiz çalışmasını sağlıyor.
Asansör Motorunu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Yüksek ve orta kat seviyesindeki binalarda asansörlerin kullanılması insanların hızlı şekilde binalardan iniş ve çıkışını sağlıyor. Özellikle sağlık sorunu olan kişiler için büyük avantaj oluşturuyor. Bunun için binalara yaptırılacak asansörler ve bu asansörlerde bulunacak asansör motorlarının seçiminin dikkatli yapılması gerekiyor.
Seçim sürecinde dikkatli olunması gereken konular ise şunlar oluyor;
- Kullanılacak binanın kat sayısına ve yüksekliğine uygun motorlar seçilmeli
- Asansörün taşıyacağı yük kapasitesi ve bu yükü hangi motorun taşıyabileceği belirlenmeli
- Asansörün sesli çalışması insanları rahatsız edeceğinden insan yoğunluğunun bulunduğu yerlerde dişli kutusu olmayan motorlar seçilmeli
- Asansörün hızı ile motor hızının uyumlu olması sağlanmalı
- Bakım avantajı sağlayan asansör motorları seçilmeli
Ayrıca asansör motorları seçilirken bütçenin dikkate alınması gerekiyor. Bina sahibi veya kullanıcılarının bütçelerine uygun modellerin seçilmesi avantaj oluşturuyor.
Asansör Motorunun Bakımı Nasıl Yapılır?
Asansörlerin insanları taşımaya devam etmesi için asansör motorlarının bakımına zaman ayrılması gerekiyor. Bakımın vaktinde yapılması sayesinde asansör taşıma yapmaya ve motorun verimli çalışmaya devam etmesi sağlanıyor.
Asansör motorlarının bakımı yapılırken şu kontrollerin yapılması önem taşıyor; fren kontrolü, parçaların yağlanması, motor ses kontrolü, genel motor kontrolleri, enerji verimliliğinin kontrolü ve motor aksamlarının temizliği oluyor. Bu bakımların yapılması asansörün güvenli şekilde çalışmasını sağlıyor. Böylelikle asansör kazaları engellenmiş oluyor.
https://www.akisasansor.com.tr/