Anonim şirketler, genellikle büyük işletmeler tarafından tercih edilen şirket türleri arasında yer almaktadır. Bu şirket türünün en büyük avantajı yönetilmesinin ve devredilmesinin diğer şirket türlerine göre daha kolay olmasıdır. Ayrıca gelir vergisi oranlarının sabit olması, halka arz edilebilmesi gibi çeşitli avantajları da bulunur.

Anonim Şirket Sözleşmesi

Anonim şirket kurmak için atılması gereken ilk adım şirkete ait bir sözleşme hazırlanmasıdır. Bu sözleşmenin içerisinde şirketin özellikleri, merkez adresi, yöneticilerine ait bilgiler, sermaye tutarı gibi ana konular yer almalıdır.

·        Şirket adı olarak kullanılacak özgün bir unvan belirlenmelidir. Şirket unvanların içinde Türk, Türkiye gibi kavramlar tek başına kullanılamaz. Ekstra olarak Türkçe bir isim seçilmesi ve bu ismin başka bir şirket tarafından kullanılmaması gerekmektedir.

·        Anonim şirketleri tek başınıza ya da ortaklarınızla birlikte kurabilirsiniz. Şirket sözleşmesinde ortakların hisse oranları belirtilmelidir. Ayrıca şirket yöneticisi belirlenerek sözleşmeye eklenmelidir.

Ticaret Sicil Onayı

Şirkete ait sözleşmenin imzalanmasının ardından bu sözleşme anlaştığınız mali müşavir aracılığı ile MERSİS sistemine yüklenir. Sistemde şirketinizle ilgili gerekli bilgi alanları doldurulur. Başvuru onaylandıktan sonra tarafınızla bir kayıt numarası paylaşılacaktır. Kayıt numarası ile birlikte sicil müdürlüğüne gitmeniz ve sözleşmeyi onaylatmanız gerekmektedir. Bu sözleşmeyi götürürken şirketin yöneticisi olacak kişi ya da vekalet verdiği bir kişi imza beyannamesi ile birlikte müdürlükte bulunmalıdır.

Ticaret sicil onayı için gerekli olan belgeler iletilirken kurucuların bilgileri teslim edilmelidir. Bu aşamada TC. Vatandaşı olmasanız dahi işlemlere devam edebilirsiniz yabancı ülke vatandaşları şirket kurmak istediğinde T.C. kimlik cüzdan fotokopisi yerine pasaport ya da vergi numarası paylaşabilir.

Vergi Kimlik Numarasının Alınması

Ticaret sicil onayının akabininde vergi dairesine giderek işlemlerinize devam etmeniz gerekmektedir. MERSİS üzerinden yaptığınız başvurunun sonrasında vergi dairesine gittiğinizde tarafınızla geçici bir vergi numarası paylaşılacaktır.

Sizinle paylaşılan vergi kimlik numarasının kalıcı hale gelmesi için ticaret onayının tamamlanması gerekmektedir. Almış olduğunuz bu vergi numarasıyla birlikte bankaya giderek kurumsal bir hesap açtırmalısınız. Bu aşamada vergi numaranızı da paylaşarak sermaye miktarının %25’ini banka hesabınıza yatırmalısınız. Sermayenin yatırılmasıyla birlikte bankadan ticaret sicil memurluğuna bir yazı yazılır. Ardından ticaret odasında rekabet kurumu payını yatırmanız gerekecektir.

Ticaret Odası Kaydı

Anonim şirketlerde Ticaret Odası kaydı şarttır. Bunun için öncelikle kayıt için gerekli olan evrakları hazırlamanızda fayda vardır .şirket yetkilisine ait imza sirküsü, şirket kuruluşu için gerekli olan başvuru ortakların yer aldığı form, bankadan almış olduğunuz sermaye tutarının  %25’inin bloke edildiğini gösteren yazı ve dekont yanınızda olmalıdır.

Gerekli olan belgelerle beraber ticaret odasına gittiğinizde harçları yatırarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Böylelikle şirketinizin oda kaydı tamamlanacaktır.

Şirket İmza Sirküsünün Çıkarılması

Şirket sözleşmesinin hazırlanması ve oda kaydını tamamlanmasıyla birlikte artık işletmeniz tüzel bir kişiliğe sahip olmuş olacaktır. Bu aşamadan sonra ortakların ya da yöneticinin bireysel değil kurumsal imza sirkülerine ihtiyaç duyulacaktır. Bunun için notere gitmeniz gereklidir. İşletmeye ait vergi defterlerinizin de noterde tasdik edilerek kullanılması gerektiğini unutmayın.

Vergi Dairesi İşlemleri

Şirket tescil işlemlerinin tamamlanmasının akabinde vergi dairesine giderek gerekli olan adımları tamamlayabilirsiniz. Tüm belgeleri vergi dairesine teslim etmenizin ardından vermiş olduğunuz şirket adresine yoklamaya gelinecektir. Yoklama tutanağının imzalanmasının sonrasında şirket açılışınız onaylanacaktır.

Anonim veya limited şirket kurmak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta uzman bir muhasebeci ile çalışmaktır. Böylece şirket kurma aşamasında tüm adımları daha doğru bir şekilde atabilir ve varsa faydalanabileceğiniz teşvikleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca doğru bir muhasebeci veya mali müşavirlere çalışmak şirketinizin işleme sürecinde de vergilendirme yaparken size faydalı olacaktır.

Anonim Şirket Özellikleri

·        Anonim şirketler tek kişi kurulabileceği gibi sınırsız sayıda ortakla birlikte de kurulabilir.

·        Şirket sermayesinin en az 50.000 TL olması gerekmektedir. Şirket kurulum esnasında bu tutarın %25’i bankaya yatırılmalı ve bloke edilmelidir. Kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra bankadaki paranızı çekme konusunda herhangi bir problem yaşamazsınız.

·        Anonim şirketlerde şirketin tüm vergi sorumluluğu ortaklar ait değildir. Şirketlerin yapmadığı tüm ödemeler yalnızca yönetim kurulunda olan ortaklar tarafından karşılanmak durumundadır.

·        Anonim şirketlerde devir işlemleri oldukça kolaydır. Limited şirketlerde devir işlemleri için noterde işlemlerin yapılma şartı bulunmaktadır. Ancak anonim şirketlerde noter devri ve ticaret sicili değişikliğine ihtiyaç yoktur. Ekstra olarak devir işlemleri için damga vergisi ve harç ödemeniz gerekmez. Limited şirketlerde ise devredilecek hissenin %0,8’i kadar damga vergisi ödemeniz gerekmektedir. Ekstra olarak imza başına %1 oranında harç ödenir.

·        Şirket sözleşmesi üzerinde yapılan değişikliklerin kabul oldukça kolaydır. Yalnızca sermayenin yarısına sahip olan ortakların birleşmesiyle karar değişiklikleri yapılabilir. Limited şirketlerde sermayenin 2/3’üne sahip olan ortakların onay vermesi gerekmektedir.

·        Anonim şirketlerde şahıs işletmelerine aksine vergi oranı sabit ve %20 oranındadır. ancak dikkat edilmesi gereken konu bu verginin yalnızca şirketin kasasındaki tutarlar için geçerli olduğudur .ortaklar şirket karından almak istedikleri takdirde %15 oranında stopaj ödemek zorunda kalacaktır.