Denizli Devlet Hastanesi’ne karın ağrısı şikâyetiyle başvuran ve kalın bağırsağının son kısmı olan rektumda yaklaşık 10 santimetrelik kitle tespit edilen 74 yaşındaki İbrahim Karakurt, karından kesi yapılmadan uygulanan Transanal Minimal İnvaziv Cerrahi (TAMİS) yöntemiyle sağlığına kavuştu. Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Barış Dirim ve ekibi tarafından gerçekleştirilen kapalı operasyon sayesinde hasta organ kaybı yaşamadı ve dışkı torbası açılmasına gerek kalmadan taburcu edildi.
Karın Ağrısıyla Başvurdu, 10 Santimetrelik Kitle Saptandı
Denizli’de yaşayan 74 yaşındaki İbrahim Karakurt, yaklaşık bir ay önce artan karın ağrısı şikâyetiyle Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Polikliniği’ne başvurdu.
Yapılan detaylı klinik muayene, endoskopik değerlendirme ve radyolojik görüntülemeler sonucunda, hastanın kalın bağırsağının son bölümü olan ve makat bölgesine çok yakın konumlanan rektumda, polip şeklinde yaklaşık 10 santimetre büyüklüğünde geniş tabanlı bir kitle tespit edildi. Kitlenin büyüklüğü ve hassas yerleşimi nedeniyle cerrahi müdahale kararı alındı.
Karında Kesi Yok: TAMİS Yöntemiyle Makattan Girildi
Hastayı ameliyata alan Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Barış Dirim, kitlenin bağırsak duvarı katlarındaki tutulumunu ve yerleşimini dikkate alarak geleneksel açık cerrahi yerine makattan uygulanan kapalı cerrahi teknik olan Transanal Minimal İnvaziv Cerrahi (TAMİS) yöntemini tercih etti.
Uygulanan ileri teknik hakkında bilgi veren Op. Dr. Ahmet Barış Dirim, şu ifadeleri kullandı:
"TAMİS yöntemi; uygun klinik ve radyolojik kriterleri taşıyan, rektum yerleşimli geniş tabanlı polipoid lezyonların karın bölgesinde herhangi bir kesi yapılmaksızın, doğrudan makat yoluyla çıkarılmasına olanak sağlayan özel ve ileri bir cerrahi tekniktir. Bu yöntem, makattan yerleştirilen özel bir aparat yardımıyla bağırsak içerisindeki çalışma alanımızı genişleterek kitleyi kontrollü, son derece hassas ve güvenli bir şekilde temizlememizi sağlar. Hastamıza uyguladığımız işlemde kitlenin bulunduğu alan, bağırsak duvarının tüm katmanlarını içerecek biçimde titizlikle çıkarıldı ve incelenmek üzere patoloji laboratuvarına sevk edildi."
Ne Organ Kaybı Yaşandı Ne de Dışkı Torbası Takıldı
Gerçekleştirilen operasyonun ardından patoloji laboratuvarından gelen sonuçlar sevindirdi. Yapılan detaylı patolojik incelemede, tümörün yalnızca bağırsağın iç yüzey tabakasıyla sınırlı kaldığı ve derin dokulara sıçramadığı teyit edildi.
TAMİS tekniği sayesinde 74 yaşındaki İbrahim Karakurt, makat bölgesine yakın tümör cerrahilerinde sıklıkla karşılaşılan kalıcı ya da geçici dışkı torbası (stoma) ihtiyacı doğmadan ve herhangi bir organ kaybı yaşamadan ameliyat sürecini konforlu bir şekilde tamamladı.
Op. Dr. Ahmet Barış Dirim, Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahi Kliniği bünyesinde ileri düzey laparoskopik kalın bağırsak ve mide ameliyatlarının modern tıbbın tüm imkânları kullanılarak başarıyla gerçekleştirilmeye devam ettiğini vurguladı.

Next




