İSTANBUL (CİHAN)- Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, son dönemde medya organlarındaki ‘alkolsüz bira’ reklamlarına tepki gösterdi. 'Alkolsüz’ diye tabir edilen biranın hedefinde gençlerin bulunduğunu belirten Balcı, alkolsüz bira reklamlarını 'müthiş bir özendiricilik' olarak niteledi. Alkolsüz biranın içerisinde az miktarda da olsa alkol bulunduğuna değinen Balcı, "Alkolsüz bira alkolün giriş kapısıdır." dedi.
Son dönemde sıklaşan alkol reklamlarına bir yenisi daha eklendi. Gazete ve televizyonlarda 'alkolsüz bira' adı altında verilen reklamlara Türkiye Yeşilay Cemiyeti tepki gösterdi. Genel Başkan Muharrem Balcı, biranın alkollü yada alkolsüz olmasından ziyade onun ‘bira’ ismiyle anılmasının önemli olduğuna değindi. Zihinlerde alkolü çağrıştırdığına değinen Balcı, ‘alkolsüz bira’ adı altındaki satılan içeceği tüketen kişilerin zaten içkiye eğilimi bulunduğunu ‘alkolsüz’ ibaresinin de kılıf oluşturduğunu ifade etti. Bir müddet sonra ‘alkolsüz bira’nın da kesmeyeceğini ve kişinin alkole başlayacağını aktaran Balcı, “Alkolsüz bira alkolün giriş kapısıdır. İçkiyi böyle ulu orta alkollü yada alkolsüz diyerek özendirmek bir kere anayasanın 58. maddesine aykırıdır. Ayrıca Anayasa’nın 5. maddesi sosyal devlet ilkesine de aykırıdır. Bu açıdan bakıldığında alkolsüz bira reklamlarını da alkolsüz bira üretimin de son derece olumsuz ve zararlı buluyoruz. Biz alkollü yada alkolsüz fark etmez biz alkol kelimesine karşıyız.” diye konuştu.

BAĞIMLILIK YAPAN MADDE ÜRETİCİLERİ İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR
Alkolsüz bira reklamlarını 'müthiş bir özendiricilik' olarak niteleyen Balcı, “Alkolizmi moda haline getirilip gençleri alkolik yapmaya çalışılıyor. Ben bunun bir proje olduğunu düşünüyorum. Bir savaş var dünyada. Bu savaş çok uluslu büyük sermaye şirketlerinin 3. dünya ülkeleri üzerinde oynadıkları bir oyun. Dünya gençliğini ipotek altına almaya çalışıyorlar. Artık eskisi gibi topla tüfekle bu savaş yürümüyor. Nükleer silahlar da yeterli değil. İnsanları bağımlaştırılarak özgürlüklerini çalıyor, onların iradelerini ellerinden alıyorlar. Bunlar kesinlikle bir savaş içerisindeler ve yaptıkları şey insanlığa karşı savaş suçu işlemektir. Bütün bağımlık yapan madde üreticilerinin hepsi insanlığa karşı suç işlediğini düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
CİHAN