Denizli’nin Çivril ilçesi elma üretiminde Türkiye üretiminin yüzde 10'unu karşılıyor. Çivril'de bu yıl 4. kez uluslar arası düzeyde yapılacak olan 19. Çivril Elma, Tarım ve Kültür Festivaline hazırlanıyor. 14-15 eylül tarihleri arasında ilçe meydanında düzenlenecek festivalde elma her yönüyle anlatılacak.

Elma güzeli ve en iyi elma yetiştiricisi yarışmaları düzenlenecek. Yerel sanatçılar ücretsiz sahne alacak, festivale katılanlara ile elma suyu ikram edilecek. Çivril Belediye Başkanı Hakkı Aslan, festival öncesinde Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde tanıtım toplantısı düzenledi. Festival öncesinde belediye merdivenlerinin gökkuşağı renklerine boyandığını belirten Başkan Aslan, “Çivril’de meyve veren 1 milyon 140 bin 900 elma ağacı bulunuyor. 2012 yılı elma rekoltemiz 220 bin ton civarlarındaydı. Türkiye elma üretiminin yüzde 10’luk kısmını biz karşılıyoruz. Soğuk havaya konulan elmalar başta Irak, İran, Makedonya ve Kıbrıs’a ihraç ediliyor. Bu yıl ilçemizde yetiştirilen elmalardan 10 bin tonunun ihraç edilmesini bekliyoruz.” Dedi.

Ayçiçeği ve şeftalide üretiliyor
Çivril ovasının verimli toprağa sahip olduğunu, Işıklı Gölünden sulanan tarlalardan bereket fışkırdığını belirten Başkan Aslan, “Çivril’de elma geniş alanlarda yetiştirilirken şeftali ve ayçiçeğinde de önemli bir sahada ürün yetiştiriyoruz. Türkiye’deki ayçiçeği ihtiyacının yüzde 30’u Çivril’de üretiliyor. Çerezlik ay çekirdeği üretiminde ise birinciyiz. Ayrıca şeftali denildiğinde aklan gelen şehir olan Bursa’ya şeftali göndermeye başladık. Çivril, Denizli’de ekonomik olarak en güçlü ilçedir. Bu festivalin amacı Çivril’i Denizli’de, Türkiye’de ve Dünya’da tanıtmaktır. Bir diğer amacımızda Çivril’in tarım ürünlerini tanıtmaktır” dedi.
Çivril Türkiye tarihinde önemli yere sahiptir
Konuşmasında Çivril’in tarihinden de bilgiler aktaran Aslan, “Çivril’in tarihi milattan önce 5 bin yılına kadar dayanmaktadır. Beycesultan’da yapılan kazılarda 5 bin yıllık kanıtlar bulundu. Beycesultan Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olma özelliği taşıyor. Beycesultan’da 1950 yılında İngilizler tarafından başlatılan kazılar şimdilerde Ege Üniversitesinden öğretim görevlileri tarafından devam ediliyor. Ayrıca ilçemiz Anadolu’nun Türk toprağı olduğunun kanıtı olan Miryakefalon Savaşının yapıldığı ovada yer alıyor. İlçemiz önemli tarihi alanların olduğu bir yer. Biz bu öneme sahip çıkmak adına sürekli olarak tarih panelleri düzenliyoruz. Tüm Denizlilileri festivalimize davet ediyoruz” dedi.