Yerden ısıtma, bir odanın zemininin altına boru veya tellerden oluşan sistemin kurulmasına denir. Bu, odayı ısıtmak için zemini dev bir ısı yayıcıya dönüştürür.

Yerden ısıtma sistemleri, odayı sıfırdan ısıttığı için, daha iyi konfor seviyeleri sunarken, geleneksel radyatör sistemine göre kombinize daha az yük bindirir. Bunun nedeni, normalde yaklaşık 65°C'de çalışan bir radyatör sisteminden daha düşük çalışma sıcaklığına (yaklaşık 40°C) sahip yerden ısıtmadır.

En iyi yerden ısıtma türü hangisidir? Elektrikli mi ıslak mı?

İki ana yerden ısıtma türü vardır:

  • Islak yerden ısıtma
  • Elektrikli yerden ısıtma

Temel terimlerle, ıslak yerden ısıtma sistemi, sıcak su ile doldurulmuş ve bir kazan veya ısı pompası tarafından çalıştırılan, zeminin içine gizlenmiş ve tipik olarak bir zemin şapının içine gömülmüş borulara sahiptir.

Bu, sıfırdan inşa edenler ve/veya bütün bir ev sistemi planlayanlar için en iyi yerden ısıtma türüdür.

Elektrikli yerden ısıtma genellikle ıslak yerden ısıtmaya göre daha ucuzdur ve kurulumu daha kolaydır. Bununla birlikte, işletme maliyetleri üç kat daha yüksek olabilir.

Ne tür ıslak yerden ısıtma vardır?

Genel olarak iki tip ıslak yerden ısıtma vardır:

Gömülü yerden ısıtma, boruların zemin şapına yerleştirilmesini içerir. Zemin şapı bitirilir, borular gömülür ve farklı bölgeler yerden ısıtma manifoldu tarafından kontrol edilir. Bu, en verimli ıslak UFH sistemidir, ancak yeni zemin şaplarının gerekli olduğu genişletmeler ve yeni yapılar için daha uygundur.

Yüzeye monte yerden ısıtma, sıcak su borularını yalıtımlı panellere monte eden uzman sistemleri içerir. Zemin seviyesinden sadece 1,5 cm ekleyecek şekilde düşük profilli olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak bu durum sonradan donatıldıklarında yine de bazı sorunlara neden olacaktır. Bu sistemler de daha pahalı olma eğilimindedir.