YKS sınavının ilk oturumu herkesin girmek zorunda olduğu Temel Yeterlilik Testi yani TYT oturumudur. TYT sınavına katılmadan hiçbir şekilde puanınız hesaplanmaz. Ayrıca Alan Yeterlilik Testi yani AYT sınavına girmek isteyenler alan bilgisine de çalışmalıdır. TYT sınavında sınırlı meslekler olduğundan daha fazla çalışarak daha iyi bölümlere yerleşebilirsiniz. TYT sınavında; Türkçe Testi, Temel Matematik Testi, Fen Bilimleri Testi, Sosyal Bilimler Testi çözmek gerekir. TYT Matematik konuları ve diğer dersler farklı zorluk derecelerinde olan bu sınavda çözdüğünüz sorular üzerinden puan hesaplama yapılır. Puanınızın yüksek çıkması için öncesinde ciddi düzeyde çalışmanız ve bu alana eğilmeniz gerekir. Konu tekrarlarını aksatmamak, eksiklikleri bitirmek, düzenli olarak kitap okumak gerekir.
TYT oturumunda TYT Biyoloji konuları gibi zor konular olsa da AYT oturumuna göre çok daha kolaydır. Ancak seviye belirlemek için zor soruları tabi ki de olacaktır. TYT oturumu sonucunda aldığınız puanınızla sadece 2 yıllık ön lisans bölümlerine yerleşebilirsiniz. Bu bölümleri bitirdikten sonra varsa o bölümde dikey geçiş hakkını kullanarak 4 yıllık üniversiteye tamamlayabilirsiniz. Yalnız bu aşama biraz daha zor ve emek gerektirdiğinden TYT oturumuna iyi çalıştıktan sonra AYT konularına da çalışıp 4 yıllık üniversite kazanabilirsiniz. Dikey geçişte prosedürleri zorlamak yerine en baştan sıkı tutup AYT sınavına çalışabilirsiniz.
4 yıllık üniversite kazanmak için YKS sınavına girmeniz gerekir. Aksi durumda sadece 2 yıllık bazı bölümleri tercih edebilirsiniz. TYT bölümleri sınırlıdır. TYT Türkçe konuları ve diğer derslerin konu anlatımlarına iyi çalışarak hazırlanmalısınız. Hedefinizi yükseltip AYT oturumuna de çalışarak 4 yıllık üniversiteden mezun olabilirsiniz. TYT sınavını iyi yaptığınızı düşünüyorsanız AYT oturumuna de çalışarak iyi bir üniversitede dilediğiniz bölümü okumanız mümkündür. 2 yıllık üniversiteden mezun olmak ile 4 yıllık lisans mezunu olmak arasında ciddi fark vardır. Yapacağınız iş görüşmelerinde bile 2 yıllık üniversiteniz yeterli olmadığınızı düşündürebilir. Kariyerinizin başlayacağı nokta olan lisede iyi çalışarak YKS oturumunda iki oturumdan da yeterli puan alarak istediğiniz üniversitede okuyabilirsiniz. TYT kaç dakika ve hangi konulara çalışılır öğrendikten sonra iyi bir planlama ile üniversite sınavında başarılı olursunuz. 135 dakika ve 120 sorudan oluşan bu oturuma çok iyi çalışarak hayalinizdeki üniversitede okuyabilirsiniz. Doğru planlama ve hızlı okuma eğitimleri ile bu süreyi verimli kullanabilirsiniz.