Velayet davası ne kadar sürer sorusu, birçok çift tarafından merak edilmekte olan bir sorudur. Boşanma süreci içerisinde kendisine yer bulan her bir eş, velayet davası hususunda çeşitli sorunlar ile karşılaşmaktadır. Velayet talepleri, genel olarak boşanma davası sürecinin içerisinde yer alır. Fakat daha sonra da yine velayet davası açma hakkı bulunabilmektedir. Boşanma davaları akabinde ya da beraberinde gerçekleşen velayet davası süreçleri de oluşabilmektedir. Bu gibi durumlar dahilinde davanın sonuç amacı ile toplam süre zarfı 449 gündür.

İzmir boşanma avukatı tavsiye istiyorsanız, kesinlikle alanında uzman avukatlar ile çalışmalısınız. Bu avukatlar, tüm dava süreci boyunca sizin lehinize olacak olan kararların alınması için çabalayacaktır. Bu sayede dava sonucunda istemiş olduğunuz kararın çıkmasına bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Velayet Davası Nasıl Açılır?

Boşanma planı yapan ya da şu anda boşanmakta olan anne ve babalar, çocuğun kimde kalacağını netleştirmek amacı ile velayet davası açmaktadır. Velayeti üstlenen anne ya da baba, çocuğun tüm eğitim, bakım ve bunun gibi birçok şeyi ile kendisi ilgilenir. Tabi ki de velayet yalnızca tek bir kişide kalmayabilir. İki tarafında çocuğu hangi aralar dahilinde görmesini belirleyen bir süreçte var olmaktadır. Eğer anne ve baba bu süreç dahilinde anlaşamaz ise, davalarda da uzama yaşandığı görülür. Peki, bizler velayet davası süreci şu şekilde sıralanabilir:

·         Velayet açmak amacı ile ilk olarak aile mahkemesine dilekçe verilmelidir. Eğer bulunduğunuz yerde aile mahkemesi yok ise, bunun yerine asliye hukuk mahkemelerini tercih edebilirsiniz.

·         Davanın açılması ile beraber yetkililer tarafından her iki tarafın evine de sosyal hizmetlerde çalışan uzmanlar ve pedagoglar gönderir. Bu uzman kişiler, ev ortamını ve ebeveynleri inceleyerek detaylı bir rapor oluşturulmasını sağlar. Bu oluşturulan rapor ise, mahkeme içerisindeki karar için büyük bir etkendir.

·         Velayet davası gerçekleşirken, ebeveynlerin çocuğu istediklerine ve çocuğun neden kendilerinde kalması gerektiğine dair bir savunma yazmaları gerekir.

·         Velayet davası içerisinde en çok önem verilen ana unsur çocuktur. Eğer çocuğun yaşı yeterli seviyede ve karar verebilecek bir düzeydeyse, kimde kalacağı yine çocuğun kararı ile verilir. Çocuğun kendi isteği ile bir taraf seçmesi, mahkemenin sonucunu da direkt olarak etkiler.

Velayet davası sürecinde Mahkeme içerisinde avukatlardan yararlanabilir ve çok daha olumlu bir sonuç alabilirsiniz. İzmir boşanma avukatı aracılığyla, birçok avukatlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.