Ev sahibi olmak; tahmin edebileceğiniz üzere her yaştan insanın hayalidir. Fakat, güncel ekonomik şartlarla bu hayali gerçeğe dönüştürmek bir hayli zordur. İnsanlar; konut kredisi kullansalar dahi krediye dahil olmayan peşinat tutarını ödemekte zorlanıyorlar. Bu durum; tüketicileri farklı arayışlara yönlendiriyor. Ayrıca, konut kredisi; isteyen herkese verilmez. Tüketicinin yüksek kredi notuna sahip olması zorunludur. Düşük kredi notuna sahip kişiye hiçbir bankanın kredi vermeyeceği bilinir. Bunun yanı sıra, kredi kullanmanın çok sayıda dezavantajı vardır. Her şeyden önce, kredinin aylık taksit ödemeleri düzenli olarak yapılmadığı takdirde eve banka tarafından el konulabilir. Ayrıca, düzenli geliri olsa da bunu belgeleyemeyen insanlar; krediden faydalanamazlar. Yine de vadeli ev almak isteyenlerin önünde farklı seçenekler mevcuttur.

Konut Kredisi İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Konut kredisi; insanların tıpkı kira öder gibi konut sahibi olabilmelerini mümkün kılar. Ancak, daha önce de ifade ettiğimiz gibi her isteyenin konut kredisi kullanması mümkün değildir. Bankaların konut kredisi için belirlemiş olduğu birtakım şartlar vardır. Hatta, her bankanın şartları farklılık gösterir. Bu noktada, vadeli ev alma seçeneği olarak bilinen konut kredisi için gereken şartlar şu şekilde özetlenebilir:

●        Her şeyden önce, kredi notu öğrenilmelidir. Özel veya kamu olmasından bağımsız bir şekilde her banka için en önemli kriter kredi notudur. Kredi notu yeterli olmayan bir tüketiciye hiçbir banka konut kredisi vermez.

●        Konut kredisi almak isteyenlerin önünde çok sayıda seçenek vardır. Fakat, tüketicilerin araştırma yapmaları ve kendileri için en uygun şartları sunan bankaları tercih etmeleri gereklidir. Bilhassa faiz oranları ile ilgili olarak kıyaslama yapılmalıdır. Faiz oranları karşılaştırması yapmaya yarayan çok sayıda akıllı telefon uygulaması mevcuttur.

●        Konut kredisi; evin tamamı için verilmez. Bir başka deyişle, 500 bin TL tutarındaki bir evin yalnızca 400 bin TL’lik kısmı için konut kredisi verilir. Tüketici; kalan 100 bin TL’yi peşinat olarak ödemek zorundadır. Peşinat tutarını ödeyemeyecek durumda olanlar; diledikleri takdirde bankaların ihtiyaç kredisi seçeneklerinden yararlanabilirler. Ancak, aynı anda hem konut hem de ihtiyaç kredisi taksiti ödemek oldukça zordur.

Vadeli Ev Alma Yöntemleri Nelerdir?

Vadeli ev almayı düşünenlerin önünde farklı seçenekler de vardır. Bilhassa Birevim gibi birlikte tasarruf finansı ile insanları ev sahibi yapmayı mümkün kılan organizasyonlara dahil olmak mümkündür. Tüketiciler; bütçelerine uygun bir ödeme grubuna katılabilirler. Buna ek olarak, Birevim’de peşinat veya ara ödeme zorunluluğu yoktur. İnsanlar; yalnızca istedikleri takdirde peşinat ödeyebilirler.

Vadeli ev finansmanı için en uygun seçenek olarak dikkat çeken Birevim; bugüne kadar yüzlerce insanı ev ve araba sahibi yapmıştır. Tüketiciler; bu sisteme dahil oldukları takdirde ödeme planlarını da kendileri belirlerler. Vade süresinin konut kredisinde olduğu gibi banka tarafından belirlenmesi söz konusu değildir.