Denizli’de temaslarda bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun derdini dinlediği bir tütün üreticisi, "Firmalarla önceden yapılan sözleşme maddeleri bizi mağdur ediyor, elimizi kolumuzu bağlıyor. Yüzde 60’ın üstündeki enflasyona karşı bize yüzde 20’lik bir artış yapacağını söylüyorlar. Maliyetimiz kilogramda 80 lirayı aştı, tütünün kilogram fiyatı en az 100 lira olmalı. Üretici mağdur olmasın” diye sitem etti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Denizli’de tütün üreticileriyle sohbet etti.
Kılıçdaroğlu’na tütün üreticilerinin dertlerini anlatan üretici Muttalip İbileme,  2 kat artan maliyetlere karşı firmaların tütünlerini maliyetinin altında almaya çalıştığını söyledi. 

Türkiye’de önde gelen tütün üretim merkezlerinin en başında gelen Denizli’de üretim maliyetinin 80 lirayı aştığını ancak firmaların 65 liradan almak istediğini anlatan İbileme, “Tütün satım sözleşmeleri sezon başlamadan yapılıyor ve bu sözleşmelerde fiyat belirtilmiyor. Tütün üreticileri bu sözleşmelere eli kolu bağlı imza atmak zorunda kalıyor çünkü başka seçeneği yok. Bu sene sözleşmelerden sonra bize söylenen fiyat kilogramda 55 lira civarındaydı, enflasyonun artmasıyla bunu 65 liraya çıkaracaklarını söylediler. Ancak bir kilogram tütünün üretim maliyeti 80 lirayı aştı. 65 lira çiftçiye zarar ettirir, Dünya’nın en kaliteli tütünlerinin yetiştiği bu bölgede binlerce çiftçi üretimi bırakır. Tütünün kilogram fiyatının en az 100 lira olması gerekiyor. Bu piyasada bu enflasyonda, alım gücünün bu denli azaldığı günümüzde tütünün fiyatını yüzde 20-25 arttırmak hak mı?” diye sitem etti. 

Kılıçdaroğlu, tütün üreticilerinin sözleşmelerinin birer nüshasını alarak üzerinde bir çalışma yapacaklarını, üreticinin enflasyonun altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceklerini ifade etti.