Bir çok sanayi tesisi, lojistik firması, depolama ve atık yönetimi tesisleri gibi ortamların en hayati ekipmanlarından birisi olan konveyörler hakkında merak edilenler ve konveyör çeşitleri hakkında bilgileri, Ekonn Konveyör genel müdürü Hakan Ertav cevaplıyor.

Konveyör Çeşitleri Nelerdir?

Maksimum üretim, maksimum verimlilik = maksimum depolama matematiği ile yola çıkılan konveyör sistemleri birçok alanda aktif kullanılmaya devam ediyor ama Konveyör Çeşitleri Nelerdir? Diye düşünmeden edemiyoruz.
Yüksek verimli bantlar sayesinde inşaattan sağlığa, madencilikten gıdaya dek hemen her sektörde kullanıma uygunken çeşitliliği de merak uyandırmaya devam ediyor.


Çok sorulan Konveyör Çeşitleri Nelerdir? Sorunuza metal detektör, ağır yük, inkjet, biriktirme, paket – kasa ve şişe ile sınıflandırma konveyörleri yer alıyor diyerek yanıt vermek isteriz.


Konveyör sistemleri bilindiği gibi bant sistemlerinin üzerine kurulu sonsuz otomasyon sistemleri olurken, bir alandan başka bir alana süratle ve kolayca nakliye sürecinin tamamlanmasına olanak sunuyor.


Motor gücü, zincir fonksiyonu ve PCV bantlı olan konveyör sistemleri, modüler bantlı konveyörlere nazaran daha aktif olurken, avare rulolu konveyör sistemleri alanında ki hafif eğime sahip ve insan gücüne en çok ihtiyaç duyulan sistemlerden biridir.


Düz, dönüşlü, eğitimli veya döner. Zengin içeriğe sahip konveyör sistemleri, otomasyon süreçleri ile iç içe gelişir.


Neredeyse sonsuz aktarma mekanizmasına sahip konveyör sistemleri ham maddeden ambalajlara, ilaç ve gıdadan kutu ve kolilenmiş ürünlere dek süratli taşıma opsiyonuna sahiptir.
Üretim amaçlarına göre ek olarak çeşitlilik gösterdiklerini de biliyor muydunuz?
Hava, bant, zincir ve vakum taşıma yapan konveyörler, afaki bir yıpranma süreci yaşamadıkları süre boyunca 5 ila 15 yıl arasında kullanım ömrü garantisi sunar.

Konveyör Çeşitleri Arasında Ki Fark

Bilindiği üzere konveyör bant sistemleri aralarında ayrıştırıldıkları faktörler sebebiyle farklılık gösterse de amaç hep ortaktır; kolay ve hızlı nakliye sürecini gerçekleştirmek.
Konveyör Çeşitleri Arasında Ki Fark ise tam da bu bağlamda ortaya çıkmaktadır.
Eper bir gıda sanayi konveyörüne sahipseniz ekmek, hamur, çikolata ve zeytin gibi birçok ürünün ister kutulu isterseniz paketli haliyle taşıma sürecini başlatabileceğiniz gibi; 7/24 işleve devam eden ilaç sanayi konveyörlerinde senkronize ve sağlığa uygun taşımanın farkını yakalayabilirsiniz.
Peki ya otomotiv sanayinde işler nasıl ilerliyor?
Konveyör Çeşitleri Arasında Ki Fark aslında burada da karşımıza çıkıyor diyebiliriz.
Otomotiv sektörü daha mekaniktir çünkü kullanılan zincirli konveyör ve vertical elevator sistemleri, kullanılacakları alanlara ve taşınacak ürünlere göre özel tasarım yapılarak ihtiyaca en uygun şekilde üretilmektedir. Hava alanı, beyaz eşya veya lojistik.
Daha birçok alanda kullanıma uygun konveyör sistemlerinde en baskın olanlarından biri ise tekstildir.
Konveyörün duruşuna göre eğimli veya düz tasarlanabilen tekstil konveyör sistemleri, bant sistemlerinin yanı sıra zincir ve mekanik aksama dayalı ilerler çünkü ürünlerin kaydırılarak veya tam tersi talepte tasarlanması sonucu bant sistemlerinde değişikliğe gidilmektedir.
Uzun ömürlü v dayanıklı konveyör sistemlerinin tercih edilmesi zamandan ve güçten tasarruf anlamına gelirken aynı zamanda pratik süreçlerin de açığa çıkmasına olanak sunmaktadır.