5202 sayılı Kanuna göre; Kontrole Tabi Listede yer alan malzemeyi üreten veya savunma sanayi konusunda danışmanlık hizmeti veren kuruluşların, Tesis Güvenlik Belgesine sahip olması gerekir.
Hangi Firmalar Tesis Güvenlik Belgesi Almalıdır?
Şu durumlarda bu Tesis Güvenlik Belgesini almanız gerekir:
● Kontrole Tâbi Listede yer alan malzemeyi üretmek istiyorsanız
● Savunma sanayi konusunda danışmanlık hizmeti vermek istiyorsanız
● Katılmayı düşündüğünüz ihalelerde, Tesis Güvenlik Belgesine sahip olma şartı varsa
● Tesis Güvenlik Belgesine sahip bir müşterinizin veya bir savunma sanayi firmasının alt-yüklenicisi olmak istiyorsanız
● Savunma sanayi konusunda hizmet vermek için Kuruluş İzin Belgesi almak istiyorsanız
● Kontrole Tâbi Listede yer alan malzemeyi üretmek için Üretim İzin Belgesi almak istiyorsanız
● Kontrole Tâbi Listede yer alan malzemenin ithal veya ihraç edilmesini sağlamak için İthalat İhracat İzin Belgesi almak istiyorsanız
● Savunma sanayi firmasında geçici veya kalıcı olarak çalışan (adam kiralama, dış kaynak usulü ile çalışan) personeliniz için Kişi Güvenlik Belgesi almak istiyorsanız
Özetle; Kişi Güvenlik Belgesi, Kuruluş İzin Belgesi, Üretim İzin Belgesi veya İthalat İhracat İzin Belgesi almak istiyorsanız, öncelikle Tesis Güvenlik Belgesi almanız gerekmektedir. Bu belge, diğer tüm belgeler için alınması gereken temel belgedir.
Tesis Güvenlik Belgesi Almak İçin Ön Şartlar Nelerdir?
● Tesis Güvenlik Belgesi komple bir tesise ve bir binanın sadece tek bir katına da alınabilir. Firmanızın binada mal sahibi olması zorunlu değildir, kiracı da olunabilir. Ayrıca, binanın iskan veya imar planının olması da gerekmemektedir. Ancak, firmanıza ait en az net 100 m2 lik bir alana sahip olunması gerekir.
● Tesis Güvenlik Belgesi alınacak adreste başka bir ticari kuruluşun bulunmaması gerekir. Böyle bir durum varsa, ticaret odasından diğer firmaların başka bir adrese taşınması sağlanmalıdır.
● Şirket ortakların yüz kızartıcı, vatana ihanet vb. konularda kesinleşmiş veya devam eden mahkemelerinin veya soruşturmalarının olmaması gerekir. Böyle bir durumunda, şirket ortaklarının Kişi Güvenlik Belgesi soruşturmalarının olumlu sonuçlanmama olasılığı yüksektir.
Tesis Güvenlik Belgesi Kaç Çeşittir? Hangisini Almak Gerekir?
Tesis Güvenlik Belgesi; Milli ve NATO Tesis Güvenlik Belgesi olmak üzere 2 çeşittir. Sadece Milli Savunma Bakanlığı ihalelerine katılmak isteyen firmaların MSB Tesis Güvenlik Belgesi, NATO ihalelerine katılmak isteyen firmaların ise, NATO Tesis Güvenlik Belgesi alması gerekir. Ancak; biz YKC Grup Bilişim olarak, her 2 belge için aynı anda başvuru yapmanızı önermekteyiz. Çünkü; Milli ve NATO Tesis Güvenlik Belgesi başvuruları için yapılacak tüm hazırlıklar birbirinin aynısıdır ve her 2 belge için MSB tarafından tek denetim yapılır. Devlete ödenecek başvuru ücreti dışında ekstra bir belge masrafı yoktur. Ayrıca; biz YKC Grup Bilişim olarak NATO Tesis Güvenlik Belgesi almanız için ekstra bir danışmanlık ücreti talep etmemekteyiz. Eğer, Milli Tesis Güvenlik Belgesi aldıktan bir süre sonra, NATO Tesis Güvenlik Belgesi de almak isterseniz, yaklaşık 1 yıl sürecek tüm sürece baştan başlamanız gerekir.