DENİZLİ Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Ocak- Temmuz 2010 tarihleri arasında Denizli'den yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39.60'lık artışla 719 milyon dolara ulaştığını, bundan son derece memnun olduklarını söyledi.

DETKİB Toplantı Salonu'nda yönetim kurulu üyeleriyle birlikte açıklama yapan Başkan Süleyman Kocesert, Denizli'den yapılan hazır giyim ve konfeksiyon alanındaki ihracatın artarak devam ettiğini söyledi. Kocasert, "Temmuz ayında, Türkiye'de tekstil ihracatı yüzde 21, hazır giyim ihracatı yüzde 14 arttı. Bu durum, tekstil ve konfeksiyon sektörünün hala ülkemiz için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca tekstil ve konfeksiyon sektörü adına vurgulamamız gereken bir diğer nokta da sektörün hem temmuz ayında, hem de ocak- temmuz döneminde, Türkiye'nin genel ihracat performansından daha iyi bir performans sergilediğidir" dedi.

Kocasert, son zamanlarda Avrupa Birliği ülkelerine ihracatın düşmesiyle ilgili eksen kayması tartışmalarının başladığını belirtti. Kocasert, "İhracatta yaşanan eksen kayması değil, yörünge değişmesidir. Bizim en büyük ihracatımız Avrupa'ya. Ama o bölgelerde ekonomik kriz var. Alternatif pazarlara yönelme ihtiyacı hissettik ve Rusya, Çin, Afrika ve Türk ülkeleri gibi yeni pazarlara yöneldik" diye konuştu.

Süleyman Kocasert, Hazine'nin 11 yıl vadeli 700 milyon dolarlık borçlanma talebine 5 milyar doların üzerinde talep gelmesine değinirken, şöyle devam etti:

"Çok açık ifade etmek gerekiyor; Türkiye sıcak para için artık güvenli ve kazançlı bir liman haline gelmiştir. Bu talep patlaması bunun bir göstergesidir. Uluslararası piyasalarda, lehimize böyle bir algılama varken, neden sıcak parayla gelen yatırımcıya fazla para kazandırıyoruz? Tam bu noktada Merkez Bankası faiz oranlarında indirime gitmeli, hem ülkemiz daha ucuza borç bulabilmeli hem de dolaylı olarak Türk Lirası'nın aşırı değerliliğinin önüne geçilmelidir."

Denizli'nin temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Kocasert, "DETKİB üzerinden gerçekleşen ihracat 2010 yılının ilk 7 ayında yüzde 39,6 artarak 719 milyon dolara ulaştı. Sadece tekstil ve konfeksiyon ihracatımız ise yüzde 19,4 artarak 604 milyon dolara ulaştı. Türkiye genelinde tekstil ve konfeksiyon sektöründeki artış oranının yüzde 15,3 olduğunu düşünürsek DETKİB olarak başarılı bir performans sergilediğimizi ifade edebiliriz" dedi.

Kocasert, Denizli'den sadece temmuz ayında gelecek yıla oranla yüzde 23.33'lük artışla 103 milyon dolarlık ihracat yapıldığını da söyledi