Markalaşma ve markalaşma için yapılan gelişimleri yönetmek firmalar için oldukça zordur. Bunun için PR ajansların önemi günden güne artmakta. Şimdi internet dünyasında yer almak isteyen herkesin sorduğu soruyu yani nasıl çalışır, sorusuna Kolay Bülten okuyucuları için cevap verelim.

PR ne demektir?

İletişim olmadan ve iletişim tekniklerini bilmeden bir marka haline gelmek neredeyse imkânsız hale geldi. İletişim kanalları o kadar çeşitlendi ki bu kanalları bir ara getirmek için PR dediğimiz sektör doğdu. Görüş ve davranışları etkileyerek, kurumsal kimliğini oluşturan ve algılamaya sahip çıkan ilişkiler silsilesine PR deniyor. İnternet önlenemez şekilde her ortama taşınınca işi ve kurumlar bu sihirli dünyada yerini almak istedi. Varoluş mücadelesi tanıtım ve pazarlama sektörünü doğurdu. İhtiyacı gören PR ajansları şirketlerin varoluş sürecinde sıkıntılarını gidermek için tanıtım ve pazarlama sektöründe yer almaya başladı. Önceleri Reklam ve Halkla ilişkiler birbirinden ayrı çalışırken ihtiyaca binaen şimdi beraber çalışmaya, sektörün dişlileri arasında ayakta kalmak için el ele vermeye başladı. Reklam ve Halkla İlişkiler kurumları PR adı altında güçlerini birleştirdi. Yani internet dünyasında PR dediğimiz olgu bir karma iletişim modelidir.

PR Ajansları nasıl çalışır?

Reklam ve Halkla İlişkiler kurumları PR altında toplandı. Artık PR Ajansları müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda, doğru algılanmalarını sağlamak için stratejik danışmanlık yapıyor. PR yani açılımıyla söylersek Public Relatıons ilişkiler inşa eder. İnanılmaz derecede gelişen teknoloji sayesinde iletişim ve enformasyon akışı hızlandı. İşte Pr ajansları bu süratli enformasyonu, bütün iletişim unsurlarıyla işbirliği yaparak sağlamaktadır.

PR ajansları kişi veya kurumların reklam, doğrudan pazarlama, sponsorluk, ambalaj, sergi, ağızdan ağza pazarlama gibi iletişim kaynaklarında başarılı mesajların verilmesini sağlayan kuruluşlardır. Verilmek istene mesajların belirsizliğini ortadan kaldırırken, sürekliliği sağlayarak gereksiz harcama ve tekrarları da asgariye indirir.

PR ajansları aslında pazarlamacı ve reklamcıların yaptıkları işi daha sistemli şekilde yapar. Kurumun marka imajını kuvvetlendirmek veya çağa göre inşa etmek için hayati öneme sahip reklâm süreçlerini yönetirler. PR Ajansları reklam ve pazarlama tekniklerinin öğrenilmesi, benimsenmesi ve kullanılması konusunda pazarlama departmanına sağladığı rapor ve eğitimlerle koordinasyon sağlar.

PR ajansları bir markanın hem içerde bir çalışan, hem de dışarıdan objektif bir göz olarak görev yapar. Bu ajanslar hem marka ile hem de tüketici arasında kuvvetli bir iletişim kurulabilmesi için gerekli olan alt zemini oluşturur ve geliştirir.

PR Ajansları nasıl iş yapar?

PR Ajansları beraber çalıştığı markanın tüketici nezdindeki değerini artırır. Tüketicinin ihtiyacına cevap veren, cazip kılan hizmet kalitesiyle iş gören bir marka imajı geliştirir. Markanın imajını geliştiren ve müşteriyi ikna etmesini sağlayan reklam çalışmaları ortaya koyar. Marka ile ilgili faaliyetleri sürdürerek reklâmın gücünden azami faydalanır. Geliştirilen reklâm çalışmalarının, tüketiciye ve ihtiyacına göre kabul edilmesini sağlar. Kolay Bülten gibi bir dijital PR ajansının ne kadar fazla, yoğun ve harikulade bir işi var diye düşündüğündeyseniz pek de haksız sayılmazsınız.