Denizli'nin Çivril ilçesi Gökgöl ve İshaklı mahallerinde bulunan Gökgöl’den toplanan Sülükler yüzyıllardır bölge halkının geçim kaynağı olurken bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. İshaklı mahallesinde yaşayan ve geçimini Sülük toplayarak kazanan Murat Kaya (40) 10 yıldır sülük topladığını belirterek “asıl mesleğim kuaförlük bazı sebeplerden köyüme dönmek zorunda kalınca köyde sıklıkla yapılan sülük işine girdim yaklaşık 10 yıldır sülük toplayarak geçimimi sağlıyorum. Sülük toplamak zahmetli ve zor bir iş ama ekmek kapımız. Her gün topladığımız sülükleri almaya geliyorlar biz tane hesabı onlara satıyoruz onlarda ya kendileri pazarlıyorlar ya da toptan alanlara satıyorlar” dedi.

İshaklı ve Gökgöl mahallelerinde kurbağa ve sülük toplayarak geçimini sağlayan onlarca aile olduğunu ifade eden Kaya “bu gölge sulak ve sazlık buralarda dedelerimiz kurbağa sülük toplar satardı. Şimdi biz geçimizi bu işlerden kazanıyoruz” dedi.

Her gün sabahın erken saatlerinde sazlık alanda sülük toplamaya başlayan Murat Kaya “havanın nemine göre topladığımız sülük sayısı değişiyor. Mart ayında av yasağı başlıyor altı ay boyunca sülük toplamıyoruz. Onun dışında her gün topluyoruz” dedi.

Topladığı sülükleri her gün almaya geldiklerini belirten Kaya biz öğlen gibi sudan çıkarız topladığımız sülüğü gelen toptancıya tane hesabı teslim ederiz. Sülüğün birçok hastalık için kullanıldığını biliyoruz. Toplarken eğer biraz geç kalırsak zaten elimizde kan emecek yer aramaya başlıyorlar. İnşallah alanlar şifa buluyordur” dedi.

Geleneksel ve alternatif tıbbın vazgeçilmez unsurlarından olan sülük, şişelerde tane olarak satılsa da son yıllarda Alternatif Tıp merkezlerinde doktorlar tarafından kullanılıyor.