Tarım ve hayvancılık sektörünün Denizli buluşması, AEGEANAGRI Ege Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı, törenle kapılarını ziyaretçilerine 7. kez açtı. 17 bin metre kare alanda 153 firmanın stant açtığı fuarın ilk gününde ziyaretçi akını yaşandı. Orion Fuarcılık tarafından yaptırılan şapkalardan alabilmek için fuara gezmeye gelenler birbiriyle yarıştı. Fuarın açılış törenine Vali Yardımcıları Mehmet Çapraz, Nevzat Sinan, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, Türkiye Ziraat Odaları Merkez Birliği Başkan Vekili Nuri Sorhan, İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ilçe ziraat odaları başkanları, sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı. İzmir Yolu üzerindeki EGS Fuar alanında açılan ve 27 Şubat tarihine kadar gezilebilecek olan fuarın açılış konuşmasını Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan yaptı. Fuarın 5 gün boyunca 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebileceğini belirten Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, “Yılın ilk tarım fuarı olan AEGEANAGRI Ege Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı, sektörün ve bölgenin lideri olma özelliğini bu yıl da sürdürecek. Ege Bölgesi’nin yanı sıra diğer bölgelerden de firmaların katılımı ile fuarın yine yoğun bir katılımla tamamlanmasını bekliyoruz. Türkiye’nin sera organize bölgesine sahip ilk ve tek şehri olması, sulama sektörüne büyük yatırımların yapılması, müteşebbis, paylaşımcı, tarımla ilgilenen gelir düzeyi yüksek yerleşik bir nüfusa sahipliği, tarım, sera, bahçe ve hayvancılık sektörünün bölgedeki gelişimi, bölgedeki hayvan ve modern hayvancılık tesislerinin sayısının giderek artması, bu buluşmanın Denizli’de yapılması için birkaç sebep. Fuarımıza 15 ilden 400 otobüs dolusu da ziyaretçi gelecek. Tüm bağlantılar yapıldı. Bu yıl ki fuarımızı beş günde 110 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi.

Fuar alanı genişledi

EGS Fuar alanın da 15 bin metre kare kapalı alanında gerçekleştirilen fuarın yerleşim planı 3 ay öncesinde yüzde 92 doluluğa ulaştığını, fuar alanına 2 bin metrekarelik çadır ekleyerek toplum fuar alanını 17 bin metrekareye çıkarttıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Tan, “Bu seneki fuarda tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, traktör ve ekipmanları, hayvancılık, hayvansal üretim teknolojileri ve ekipmanları, seracılık, tohum, fide, fidan, gübre üreticileri ile sulama sistemleri ve teknolojileri konularında faaliyet gösteren 153 firma standı katılımcı olarak yer alırken, 327 marka temsili gerçekleştirilecek” dedi. Dünyada ve Türkiye’de verimli tarım arazilerinin azalmasına rağmen nüfusun her geçen yıl arttığına dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Merkez Birliği Başkan Vekili Nuri Sorhan’ da, dünya da yaşanan afetlerin ve tarım ürünlerinin enerji üretiminde kullanılmasının ürünlerin fiyatlarını attırdığını söyledi. Geleceğin star sektörünün tarım sektörü olduğunu belirten Başkan Vekili Sorhan, “Tarım alanlarımız daralırken, sulamaya açılamayan topraklar ile ilgili yapılan bir çalışmada yok. Tarım sektörü istihdama sağladığı destek ile de ünlü. İllerde bölgelerde tarımla ilgili daha çok kooperatifler ve birlikler kurulmalı. Bu kuruluşlarda tarım ihracatı yapan firmalara yılın 12 ayı kaliteli ürünler sunmalı. Devletimizde tarım sektörüne çiftçilere yeteri kadar destek vermeli. Verimli tarım arazilerinin bölünmesine engel olmalı” dedi.

Verimli topraklara sahibiz

Denizli’nin verimli topraklara sahip olduğunu coğrafi yapısı gereği de narenciye ve çay dışındaki bütün ürünlerin kentte yetiştirilebildiğini belirten Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz’da, “Tekstil, sanayi ve turizmde öne çıkan ilimizde çok iyi oranlarda tarım da yapılıyor. Tarımın istihdama desteği de ilimizde yüksek. Denizli’de tarımda önemli adımlar atıldı. Tarlaların toplulaştırılması, tarım alanlarının sulamaya açılması, toprak haritasının çıkartılması, Türkiye’de ilk kez jeotermal enerji de kullanılarak organize sera bölgesinin kurulması ilimizde olmuştur. Denizlimiz bağcılıkta Manisa’dan sonra en büyük üzüm bağlarına ve en yüksek üzüm üretimine sahip ikinci ildir. Tarımda ilklere imza atan Denizli’de böyle bir fuarın düzenlenmesi de çok anlamlı. Fuar bu yıl 7. kez kapılarını açıyor. Bu fuarın daha uzun yıllar düzenlenmesini, çiftçilerimizin de buradan bol bol istifade etmesini temenni ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi, Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz tarafından kesildi.