Dünyanın en yüksek dağı olan Everest'e tırmanan ve Türk bayrağını zirvede dalgalandıran Denizlili Gülnur Tumbat, Denizlinin ve Türkiye'nin gururu oldu. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest'e tırmanan ilk Türk kadın dağcı ünvanını, Doçent Doktor San Francisco State Üniversitesi’nde Prof. Dr. Gülnur Tumbat, “8 Zirveler” diye bilinen dünyanın her coğrafi kıtasının en yüksek zirvelerine tırmanan ilk Türk kadını olma yolunda ilerliyor. elde etti.  

Denizli doğumlu olduğu belirtilen Gülnur Tumbat dağcı ve akademisyen, dağcılıkla 17 yaşında ODTÜ Çevre Mühendisliği'nde okurken tanıştı. Bilkent Ünivesitesi’nde işletme alanında yüksek lisans yaptıktan sonra yine işletme alanında doktora için ABD’ye gitti. 

San Francisco State Üniversitesi’nde Prof. Dr. Gülnur Tumbat, “8 Zirveler” diye bilinen dünyanın her coğrafi kıtasının en yüksek zirvelerine tırmanan ilk Türk kadını olma yolunda ilerliyor.

Bu zirve tırmanışlarından 4 tanesini geçtiğimiz yıllarda tamamlayan Tumbat, bu ay da Everest’in 8 bin 848 metrelik zirvesine tırmanarak, 5. zirvesini tamamlamayı hedefliyordu. Fakat 2014 yılında gerçekleşen everest tırmanışında çığ düşmesi sonucu 16 dağcı hayatını kaybetmesi sonucu zirve tırmanışı iptal oldu.

Son olarak 25 Mayıs 2018 tarihinde yarım kalan Everest tırmanışını tamamlayan Gülnur Tumbat, Everest'in zirvesinde Türk bayrağını dalgalandıran ilk Türk kadın dağcı oldu.