Erektil diskonksiyon yani sertleşme tedavisi yöntemlerinden biri de şok dalga tedavisi yöntemidir. Hastalarda ilaç kullanımına rağmen etki görülmediği durumlarda çok dalga tedavisi uygulanır. Farklı tıbbi alanlarda kullanılan eswt yani şok dalga tedavisi, 2010 yılında sertleşme problemi için de kullanılmaya başlanmıştır. Etki mekanizması tam olarak bilinmese de kalp dokusundaki damar oluşumunu desteklediği saptanmıştır. Sertleşme sorunu damarlarla alakalı bir sorun olduğu için fayda sağlaması olasıdır. Yapılan bazı araştırmalara göre şok dalga tedavisinin penis içerisindeki kan dolaşımını hızlandırdığı gözlenmiştir. Şok dalga tedavisinde kesinleşmiş bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Ancak 5-10 hafta kadar sürebilir. Haftada 1-2 seans şeklinde uygulanmaktadır. Düşük enerji yoğunluğuna sahiptir. 1500 şok dalgası penis etrafına uygulanmaktadır. Seans süresi yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. Uzun süreli etkiye sahip olup olmadığı tespit edilmemiştir. 

Şok Dalgası Tedavisi mi, Mutluluk Çubuğu mu?

Uzman hekimler sertleşme sorunu yaşayan kişilerde öncelikle ameliyatsız yöntemleri denerler. Ameliyatsız yöntemlere ilaç tedavileri, vakum yöntemleri, penis enjeksiyonları dahil edilebilir. Ancak ameliyatsız yöntemleri işe yaramadığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulur. Bu yöntemlerin başında mutluluk çubuğu ameliyatı yer almaktadır. Son yıllarda tercih edilen ve penis protezi olarak da bilinen mutluluk çubuğu ameliyatı sertleşme problemine kalıcı çözüm olmaktadır. 

Mutluluk Çubuğu Tedavi Yöntemi Nasıldır?
Mutluluk çubuğu, diğer adıyla penil protezi olarak bilinen yöntem uzman doktorlarca hastanın diğer tedavilerden yanıt alamadığı durumlarda uygulanır. Bu yöntemin tercih edilme sebebi etkili ve kalıcı bir çözüm sağlamasıdır. Mutluluk çubuğu yöntemine karar veren hastaya mutluluk çubuğu protezi hakkında uzman hekimlerce bilgilendirme yapılır. Mutluluk çubuğu protezi iki çeşittir. Biri tek parçalı protezdir. Penis içerisinde sertleşmeyi sağlayan kanallar vardır. Sertleşme problemi yaşayan kişilerde bu kanallarda işlev bozukluğu görülmektedir.

Penil protezin tek parçalı olanı iki çubuk şeklinde penise yerleştirilen, 130 derecelik bükülebilme açısına sahip, hastanın kendi eliyle rahatlıkla bükebileceği şekildedir. Hasta cinsel ilişki sırasında dik konuma getirebilir. İstediği zaman da tekrardan büküp iç çamaşırının içerisine sokabilir. Doğal bir görünüme sahip olduğu için iç çamaşırının içerisinde belli olmaz. Diğer yöntem ise üç parçalı şişirmeli protezdir. Hastanın testisine yerleştirilen bir pompa bulunmaktadır.

Karın bölgesinde içi sıvı dolu rezervuarlar yerleştirilir. Sertleşmeyi sağlayan penis kanallarına da silindirler yerleştirilir. Testis bölgesindeki pompa harekete geçirilir. Harekete geçen pompa sayesinde doğal sertleşme görünümü sağlanır. Bu sebeple diğer yönteme göre daha fazla tercih edilir. Çünkü tek parçalı yöntemde sürekli sertlik hissi vardır. Üç parçalı yöntemde daha doğal bir sertleşme sağlanmaktadır. 

ekler-1 (1)

ekler-3 (1)

ekler-2 (1)