Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Doktor Ramazan Canural, çocukların vücudunda su kaybının daha hızlı gerçekleştiğini bu yüzden sıcak havadan daha büyük oranda etkilediklerini söyledi. Yaz mevsiminde sıcakların artmasıyla birlikte çocuklarda oluşabilecek güneş yanıkları, güneş çarpması, burun kanamaları ve besin zehirlenmeleri gibi tehlikelere karşı ailelere uyarılarda bulunan Başhekim Canural, “Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bu hastalıklar aslında ailelerin alabilecekleri basit önlemlerle önlenebiliyor. Bebeklere ve çocuklara güneşten koruyucu krem sürmek, açık alanlarda uzun kollu, ince giysiler giydirmek, şapka takmak, tükettikleri gıdaların taze olmasına dikkat etmek alınabilecek basit önlemler arasında yer alıyor.” Dedi. Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte çocuklarda en sık güneş yanıklarının görüldüğünü ifade eden Canural, ultraviyole ışınlarının özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Güneş yanıklarına dikkat

Güneşli sıcak havalarda mutlaka koruyucu kremlerin kullanılması gerektiğini anlatan Başhekim Canural, “Güneş ışınlarının ultraviyole etkisi insan derisinde yıllar içinde birikerek cilt kanserleri ve cilt hastalıklarına yol açabiliyor. Güneşte kalma süresinin 10 dakika ile başlayıp sürenin yavaş yavaş artırılması ve mutlaka yüksek koruyuculuğu olan kremlerin kullanılması gereklidir. Güneşten koruyucu kremlerin sadece güneşin en dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arası deniz kenarında değil, bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmesini öneriyoruz. Çünkü güneş ışınları 16.00’dan sonra da, gölgede bile çocuklara, hassas ciltli bebeklere yansıyarak onları olumsuz etkileyebiliyor. Ve uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte önce kızarıklık oluşur (birinci derece yanık), daha uzun süreli hasarlarda cilt üzerinde su dolu kabarcıklar izlenir (ikinci derece yanık). Birinci derece yanıklarda, yanan bölgeye soğuk kompres yapılmalı, nemlendirici ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır. İkinci derece yanıklarda da soğuk su uygulanmalı ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eğer çocuğunuz açık tenli, sarışın veya kızıl saçlı, renkli gözlü, çilli ise güneş yanıklarına karşı daha hassastır” diye konuştu.

Hafif giyinin şapkasız çıkmayın

Güneş yanıklarının oluşmaması için çocuklara rahat, hafif ve açık renkli giysiler giydirilmesi gerektiğini, mutlaka şapka ya da bandana takılması gerektiğini anlatan Canural, “Böylece çocuğunuzun başını güneş ışınlarının direk etkisinden korumuş olursunuz. Ayrıca aşırı derecede sıcağa maruz kalma sonucu oluşan ve kramp, ateş yükselmesi, halsizlik, baygınlık, kusma gibi reaksiyonları olan sıcak çarpmasına karşı da dikkatli olmak gereklidir. Böyle bir durumda yapılacak ilk müdahale çocuğun üzerindeki giysileri çıkartmak, çocuğun ateşinin düşürülerek vücudunun soğutulmasını sağlamaktır. Çocuk hemen bir sağlık merkezine götürülmelidir. Çocukları sıcak çarpmasından korumak için bol su tükettirilmeli ve özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşten korumalı ve üzerlerinde açık renk giysilerle gezdirmeliyiz” diye konuştu.

Burnunuz kanarsa başınızı öne eğin

Burun kanamalarının sıcağın ve güneşin etkisiyle ortaya çıkabildiğini hatırlatan Canural, “Güneşe ve sıcağa bağlı burun kanamalarında acil müdahale olarak soğuk su kompresiyle burnu yıkamak gerekir. Genellikle burnu kanayan çocuklara kafasını geri atması söylenir. Bu yanlış. Aksine, burnu kanayan çocuk kafasını öne doğru eğmeli. Burun kanatlarına mekanik baskı uygulamak gerekiyor. Eğer durmayan bir kanamaysa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi. Besin zehirlenmelerine de yine yaz aylarında sık rastlandığını ifade eden Canural, sıcakta yiyeceklerin çabuk bozulduğunu ve bu nedenle besinlerin pişirilse dahi buzdolabında saklanması gerektiği söyledi.