Şeker deyince akla gelen ilk isim Canan Karatay. Çok defa televizyon programlarında şekerin zararlarından bahseden Karatay kimi yorumlarından dolayı eleştirilere de maruz kaldığı oluyor.

Gerçekten bu şeker zararlı mı? Şeker tüketimi nasıl olmalı? Bayram da çocuklarımızın şeker tüketimine ne kadar dikkat etmeliyiz?


Şeker şişmanlatıyor

Şeker vücutta nişastaya göre üç ila beş kat daha hızlı yağa dönüşüyor. Şeker yoluyla yağ hücreleri doğrudan beslenmiş oluyor. Fruktoz, işlendiği karaciğerde yağlanmaya da neden olabilir. Bu da inüslin direncine ve nihayetinde Tip 2 diyabete yol açabilir.

Şeker bağımlılık yapabilir

Özellikle kilolu insanlarda beyin, şekere tıpkı alkol ve diğer bağımlılık yapan maddelerde olduğu gibi tepki veriyor ve aşırı dozda dopamin salgılıyor. Bunu kendiniz de test edebilirsiniz: On gün boyunca tüm şekerli içecek ve gıdalardan uzak durun. Eğer bir iki güne kadar baş ağrısı, asabiyet ve çok fazla tatlı isteği oluşuyorsa bu vücudun şekere bağımlılığı olduğunu gösterir.


Şeker bağışıklık sistemini zayıflatır

Çok fazla şeker, bağışıklık sisteminin hastalıklara yol açan virüslerle mücadelesini zorlaştırıyor. Şekeri yedikten kısa süre sonra bile bağışıklık sistemi yüzde 40 zayıflar. Aynı zamanda kan hücrelerinin virüs ve bakterilerle mücadele etmesi için ihtiyaç duyduğu C vitaminini de öldürür. Şeker vücuttaki iltihaplanma riskini de artırır ve en küçük iltihap birçok hastalığa yol açabilir.

Şeker kanser riskini artırır

Tümör hücreleri çoğalmak için çok fazla şekere ihtiyaç duyar. Harvard Tıp Fakültesi’nden bir grup bilim insanı Profesör Lewis Cantley yönetiminde kanser hücrelerinin oluşumunda şekerin rolünü araştırıyor. Biyokimyagerler yüksek şeker tüketiminin kanserin oluşmasına neden olduğunu tahmin ediyor. Bu nedenle Cantley mümkün olduğunca az şeker tüketilmesini öneriyor.



Şeker agresifleştirir 

Çok fazla şeker alan insanların saldırgan davranışlara daha yüksek bir eğilimi var.

Çocuklardaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda şekerin etkisinin de olduğu biliniyor.

Çok fazla şeker tüketimi çocuklarda konsantrasyon düşüklüğüne ve yerinde duramamaya neden oluyor. 

Sena KURU