Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kutucu,  07–14 Körler / Beyaz Baston Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Göz sağlığının çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulabileceğini söyleyen Uz. Dr. Pınar Kutucu, körlüğün doğuştan ya da çocukluk çağında meydana gelebileceği gibi diyabet, yüksek tansiyon, gözde meydana gelen iltihabi hastalıklar, göz tansiyonu, katarakt,  göz tümörleri sebebiyle de oluşabileceğini belirtti. Doğuştan körlüklerin en önemli sebeplerinden birisinin temel göz dokularının oluşmaması veya eksik oluşundan kaynaklandığını dile getiren Kutucu, şunları anlattı: “Bunun yanı sıra görme sinirinin veya retina adını verdiğimiz görme tabakasının gelişme bozuklukları ve hastalıkları söz konusu olabilir. Bu gibi bozukluklar az görme veya his görmemeye neden olabilir. Bu gibi bozukluklara yol açan nedenler, kalıtım, akraba evlilikleri, annenin hamileliğinde geçirmiş olduğu bir takım hastalıklar ya da bazı bilinmeyen nedenlerden kaynaklanabilir. Doğuştan meydana gelen körlüklerin tedavisi mümkün değildir.” dedi.

“Diyabet görme duyusunu tehdit ediyor”
Şeker hastalığının gözde çeşitli bozukluklara yol açabildiğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kutucu,  “Göz enfeksiyonlarının sıklığı, göz adale felçleri, katarak gelişmesi diyabete bağlı göz komplikasyonları arasında sayılabilir. En önemli komplikasyon ise diyabet sürecinin uzaması ve düzensiz kan şekeri seviyeleri ile orantılı olarak göz dibinde retina adını verdiğimiz görme tabakasında kanamalar, ödem ve yeni damarlanmalar ile seyreder. Bu hastalıkta görme merkezinin kanama ve ödemle etkilenmesi ile hastanın görmesi giderek azalır. Yeni damarların çatlaması ise büyük göz içi kanamalarına ve gözün kaybına sebep olabilir” diye konuştu.

“Göz tansiyonu sinsi ilerler”
Glokom diğer adıyla göz tansiyonunun sinsi başlayan ve yavaş gelişen bir hastalık olduğunu ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kutucu,   glokomun kolaylıkla kontrol altında tutulabildiği halde, genellikle tamiri mümkün olmayan görüş kaybı oluşturduktan sonra teşhis edilebildiğini belirtti.

“Katarakt tedavisinde yüksek başarı”
Kataraktların doğuştan olabileceğini veya ileri yaşlarda ortaya çıkabileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kutucu,  kataraktın bazen de göze bir darbe neticesinde çok kısa sürede gelişebileceğini dile getirdi. İlaçla herhangi bir tedavisi olmayan bu hastalığın çözümünün cerrahi yöntemle olduğunu kaydeden Kutucu, kataraktın günümüzde cerrahisi en yüksek başarıya sahip olan ameliyatlar arasında yer aldığını ifade etti.

“Göz sağlığına dikkat edelim”
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kutucu, “Gözlerimizin sağlığı açısından başta gelen konu düzenli ve vitamin yönünden zengin beslenme, düzenli uyku ve sağlık şartlarına dikkat edilmesidir. Işık şartları da önemlidir. Özellikle okuma, TV seyretme gibi gözün sürekli ve dikkatli kullanılması durumlarında ne kamaşma yapacak kadar parlak ışık ne de görmeyi güçleştirecek kadar az ışık olmalıdır. Işık kaynağı, yazarken sağ elini kullanan kişinin sol omuzu ve başı üstünden gelmelidir. Parlak güneş ışığının ültraviyole etkisinden korunmak için güneş gözlükleri gerekli olduğu gibi değişik ışık kaynaklarına meslek veya diğer amaçlarla maruz kalabilecek kişilerin koruyucu gözlük kullanmaları şarttır. Ayrıca okuma mesafesi (30–40 cm), TV seyretme uzaklığı 3–4 m’den az olmamalıdır. Ayrıca gözlerin periyodik kontrolleri yapılmalı görme ve gözün sağlıklı olduğu bilinmelidir.” dedi.