HABERDENİZLİ.COM

PAÜ Hastanesinde hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına yapılan seminerden sonra iki hastaya TARE tedavisi ( karaciğer tümörlerinde uygulanan transarteryel radyoembolizasyon)  uygulandı.

PAÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Arslan yaptığı açıklamada; girişimsel radyoloji ünitesinin yeni ve güncel tedavileri uygulayabildiğini ve her geçen gün daha kapsamlı bir merkez haline geldiğini belirtti. Arslan işlemle ilgili ‘TARE’de hastanın karaciğerdeki tümörünü besleyen damara direkt olarak radyasyon yüklü parçacıklar vererek tümörün yüksek dozda radyasyon alması, diğer dokuların ise radyasyondan korunması sağlanmaktadır. Tümörü besleyen damardan radyasyon vererek tümörün küçülmesi ya da yok olması sağlanmaktadır. Ayrıca bazı hastaları ameliyata veya organ nakline uygun hale getirmektedir. TARE işlemi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı ile birlikte yapılmakta olup birçok bölümün işbirliği içinde olması gerekmektedir.’ dedi. Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gültekin TARE’nin Denizli’de ilk defa yapıldığını ve bu işlem sayesinde tedavi edilemeyen bazı karaciğer tümörlerine tedavi olanağının sağlandığını belirtti.

Prof. Dr. Murat Cantaşdemir ve Prof. Dr. Cüneyt Türkmen PAÜ Hastanesinde TARE ile ilgili verdikleri seminerde yöntemin güncel, etkin ve hedefe yönelik bir tedavi olduğunu bildirdiler. TARE’de sadece kanserli dokuyu hedef aldıklarını ve TARE’nin özellikle cerrahi tedavi yapılamayan karaciğer tümörlerinde etkili ve tercih edilen bir yöntem olduğunu da belirttiler.