İnsanların en büyük lüksü belkide Televizyon karşısında ya da parkta bir bankta çekirdek yemek, aynı zamanda Sakız çiğneme, tırnak yeme ve hatta keman çalma, ama bunların herbiri çene için sakıncalı. 
Çene eklemini bozan en büyük nedenlerden biri de çenenin kapanış bozuklukları ve dişlerle ilgili sorunlardır. Bir tek eksik diş ve yüksek bir dolgu bile çene eklemindeki normal düzeni değiştirebilmekte, çevredeki kasları yormakta ve şikayetlere neden olabilmektedir.
 
Tek taraflı çiğneme eklemi bozan bir başka nedendir. Hastalar bir tarafın daha çok ağrıdığı durumlarda haklı olarak diğer taraf ile çiğnemeyi tercih edeceklerdir. Bu, çiğnenen taraftaki kasların aşırı gelişmesine, çiğnenmeyen taraftaki kasların zayıflamasına yol açar. Çene ekleminin düzeni bozulduğu gibi, hastanın yüzünün asimetrik görünmesine de sebep olabilir.
 
Stres ve üzüntülerin, çene eklemi ağrısının oluşmasında büyük bir yer işgal ettiğini görürüz. Bu durum çene civarı ve boyundaki kaslarda yüklenmelere sebep olarak dengesiz bir yük dağılımı oluşturmaktadır.
 
Baş, boyun ve çene ile ilgili darbeler çene sorununu başlatıcı bir faktör olabilir.
 
Tırnak yeme, sakız çiğneme, devamlı ağızdan nefes alıp verme, çekirdek yeme, pipo içme, uzun süre telefonla konuşma, keman çalma da çene eklemi hastalıklarını kolaylaştıran diğer sebeplerdendir.
 
Tabii ki neden her zaman böyle masum olmaz. Bazen çene şikayetleri vücuttaki ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunlar tümör, enfeksiyon ve iltihaplı romatizma gibi hastalıklardır.
 
kısacası; akşam saatlerinin vazgeçilmez lezzeti olan ve özellikle televizyon karşısındayken yenen çekirdek çene ekleminizi bozabilir