HABERDENİZLİ.COM

Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, ‘Anne ve Bebek Ölümlerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Planı’ kapsamında İl geneli Kamu Hastanelerinde ve özel hastanelerde görev yapan Acil Servis Hekimleri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, ebeler ve hemşireler ile Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Aile Hekimlerine eğitimler verdi.

Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonu ve Genel Sekreterlik Eğitim Salonunda gerçekleştirilen eğitimlerde,  Birliğe bağlı Kadın Doğum Uzmanları Op. Dr. Adnan Macit ve Op. Dr. Çağrı Güven tarafından “Riskli Gebe Yönetiminin Sağlanması”, Yeni Doğan Uzmanı Dr. Ülker Çelik tarafından “Yenidoğan Bebeklerde Komplikasyonların Önlenmesi”, Çocuk Yoğun Berna Öztürk, konunun toplumsal önemine dikkat çekerek eğitim veren hekimlere teşekkür belgelerini vererek teşekkür etti.

AMACIMIZ : ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNİ EN AZA İNDİRMEK

Anne ve bebek ölümlerini daha da aşağılara nasıl çekebiliriz, bir bebeği ve anneyi kaybetmemek için neler yapabiliriz amacıyla Birlik olarak ‘Anne ve Bebek Ölümlerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Planı’ düzenlediklerini belirten Öztürk, hedeflerinin anne ve bebek ölümlerini en aza indirmek olduğunu söyledi.

Denizli’de kamu ve özel hastaneler ile Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan hekim, ebe ve hemşirelerden oluşan 400 kişiye eğitim düzenlediklerini vurgulayarak Öztürk, “Anne ve bebek ölümleri Sağlık Bakanlığımızın en çok önem verdiği parametrelerden birisi. Anne ölümleri gebelik, doğum, doğum sonrası 42 günlük süreçte meydana gelen kadın ölümlerini kapsamaktadır.  2009 yılında Türkiye anne ölüm hızı yüz binde 18,04 iken 2015 yılında yüz binde 13,7' ye gerilemiştir. Bebek ölümleri dediğimiz zaman 1 yaş altını kastediyoruz. Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik bakanlığımız tarafından konu ile ilgili çeşitli programlar yürütülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye’de şu anda binde 10’ların binde 8’lerin altında bir bebek ölümü var. Bizde birlik olarak Türkiye'de düşüşte olan olan ‘anne ve bebek ölümlerini daha da aşağılara nasıl çekebiliriz, bir bebeği ve anneyi kaybetmemek için neler yapabiliriz’ düşüncesiyle bir eylem planı hazırlayarak eğitimler düzenledik. Eğitimlerde; Riskli gebeliklerin değerlendirilmesi ve takibi ile Yenidoğan bebeklerde yaşanabilecek komplikasyonların önlenmesi konularında bilgilendirmeler yapıldı. Öncelikle eğitimlere katılan tüm sağlık çalışanı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ayrıca bu eğitimleri veren Birliğimize bağlı Denizli Devlet Hastanesi hekimlerimiz; Kadın Doğum Uzmanlarımız, Yeni Doğan Uzmanımız ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanımıza da çok teşekkür ediyorum. Denizli olarak inşallah bu eğitimin faydalarını hep birlikte yaşayacağız ve riskli gebeliklerde ortaya çıkan anne ve bebek ölümlerini en aza indireceğiz” dedi.