Vücut dengesini neredeyse tamamen yitirmiş olan Cengiz Üstündağ birçok sağlık merkezine başvurdu ancak uygulanan tedavilere rağmen rahatsızlığı düzelmedi. Yaptığı araştırmalar sonucu Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Doç.Dr.Mevci Özdemir’e başvuran 3 çocuk babası 78 yaşındaki Üstündağ’a birçok tahlil yapıldı ve sonucunda beyninde sıvı artışı olduğu belirlendi.

Bu su sürekli olarak dolaşım halinde olup bel boşluğuna kadar inmekteydi. Bu nedenle, birkaç gün süresince belinden su alındı ve beyne baskı yapan sıvı boşaltıldı. Yürümesi belirgin bir şekilde düzelen ve dengesizliği geçen Cengiz beye beyindeki suyu devamlı boşaltan bir şant takıldı ve durumu düzenli olarak takip edildi.  
 

‘KÜÇÜK ADIMLARLA YÜRÜYEN YAŞLILARIMIZA DİKKAT ETMELİYİZ’

Operasyonun ardından Doç.Dr.Mevci Özdemir ‘Cengiz beyin beynindeki su fazlalığı beyin dokularına baskı yapıp beynin motor fonksiyonlarını etkiliyordu. Bu tarz hastalarımız bize başvurduklarında gerekli muayeneleri yaptıktan sonra bel bölgelerinden yaptığımız müdahale ile spinal kanala girip omurilik sıvısını çekiyoruz. Yürümelerindeki ve dengelerindeki problemleri gözlemliyoruz. Eğer belirgin bir düzelme var ise sonraki dönemlerde hastalarımız bir kez daha bu sıkıntıları yaşamasın diye belden karın boşluğuna bir şant yerleştiriyoruz ve beyinde sürekli olarak biriken sıvının mideye akmasını sağlıyoruz. Normal basınçlı hidrosefali genellikle ileri yaşlarda görülmektedir ve yürüme bozukluğu, özellikle yakın hafızada kayıp ve idrar kaçırma bulguları ile seyreden bir rahatsızlıktır. Bu bulgular yaşlılıkla birlikte ortaya çıkabilmesi nedeniyle bu hastalık gözden kaçırılabilmektedir. Tedavisi kolay ve etkili olan bu hastalığın özellikle küçük adımlarla yürüyen yaşlı hastalarımızda mutlaka akılda tutulması gerekmektedir’ dedi. 
Ameliyatın ardından bir gün süreyle istirahat eden ve ardından taburcu edilen Cengiz Üstündağ 5.günde gerekli kontroller için oğulları ve torunlarıyla birlikte Doç.Dr.Mevci Özdemir’i ziyarete geldi ve teşekkürlerini sundu.