Risk Toleransının Tanımı ve Örneği
Tüm yatırımlar bir dereceye kadar risk taşır. Katlanabileceğiniz piyasa riski miktarı sizin risk toleransınızdır. Basit bir ifadeyle, olası kazançlar karşısında ne kadar emin olmadığınızı (ve ne kadar para kaybetmek istediğinizi) gösterir. Örneğin, sermayenizin büyük bir kısmını ya da hiç kaybetmek istemiyorsanız, risk toleransınız çok düşük olacaktır. Büyük kazançlar elde etme şansı için paranızın bir kısmını riske atmaktan çekinmiyorsanız, risk toleransınız daha yüksek olacaktır.
Risk toleransınız hem kişisel hem de finansal birçok faktöre bağlıdır. Ne kadar riske tahammül edebileceğinizi öğrendikten sonra, değerleriniz ve konfor düzeyiniz doğrultusunda yatırım yapabilir ve risk profilinize uygun bir portföy oluşturabilirsiniz.
Risk Toleransı Nasıl Çalışır?
Kendi risk seviyenizi çevrimiçi bir hesap makinesi ile veya bir finansal planlamacı ile konuşarak ölçebilirsiniz. Finansal planlamacılar, verdikleri finansal tavsiyeleri uyarlamak için bir kişinin risk toleransını kullanır. Risk toleransını müşterilerinin yatırım tarzlarını agresif, ılımlı veya muhafazakar olarak belirlemek için de kullanabilirler. Firmalar bu üç kategoriyi varlık seçeneklerini tanımlamak, varlık dağılımları önermek veya müşterilerine stratejiler sunmak için kısaltılmış bir yol olarak kullanırlar.
Risk toleransı aynı zamanda "risk kapasitesi" olarak bilinen ve alabileceğiniz risk miktarını tanımlayan bir özelliği de içerir. Bu, almaya istekli olduğunuz riskten farklıdır. Örneğin, agresif, yüksek riskli bir portföy sizin için uygun olabilir, ancak hedefinize ulaşmak için yalnızca birkaç yılınız varsa, %100 hisse senetlerinden oluşan bir portföye sahip olmak sizin çıkarınıza uygun değildir - çok değişken olurlar.
Yeni bir kariyere başladığınızı ve 40 yıl içinde emekli olmayı planladığınızı varsayalım. Geliriniz düşük ve hiçbir birikiminiz yok, ancak yaşam maliyetiniz düşük ve gençsiniz, dolayısıyla bunlar zamanla gelecek. Ayrıca büyük oynamanın, zar atmanın ve şans verildiğinde sıçrama yapmanın doğanızda olduğunu varsayalım. (Başka bir deyişle, doğanız gereği risklisiniz.) Risk toleransınız yüksek.
Tüm bu detaylar göz önüne alındığında, daha agresif bir yaklaşımı tercih etmek mantıklıdır. Portföyünüze ikili opsiyon ticareti gibi yüksek riskli yatırım stratejileri eklemeyi düşünebilirsiniz. Ancak, bu tür ticaret stratejilerinin deneyimli tüccarlar için önerildiğini ve ayrıntılı piyasa analizi ve öngörü gerektirdiğini unutmayın. Binaryoptions.com sitesinde ikili opsiyon ticareti için en çok tercih edilen komisyonculardan biri olan Expert Option hakkında daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Risk Toleransının Değerlendirilmesi
Eğer bir finansal planlamacınız varsa, risk tolerans testleri gibi çok çeşitli tarzlarda araçları olabilir. Bazıları evet/hayır soruları sorarken, diğerleri piyasada nasıl davranabileceğinizi tahmin etmenizi isteyen daha ayrıntılı anketlerdir. Ayrıca hayatınızın diğer bölümlerinde riske nasıl yaklaştığınızı da sorabilirler. Belirli bir senaryoya vereceğiniz tepkiyi kayan bir ölçek üzerinde derecelendirmeniz istenebilir. Ayrıca, hayatınızın tüm bölümlerinde para ve riski ele alma şekliniz hakkında düşünmenizi sağlayan karmaşık soruları da yanıtlayacaksınız.
Bir soru, borsanın %20 düşmesi durumunda nasıl tepki vereceğinizi sorabilir. Ne yapardınız?
1. Hiçbir şey yapmamak
2. Karar vermek için birkaç ay beklemek
3. Hisse senetlerinizi hemen satmak
Agresif bir yatırımcı büyük olasılıkla hiçbir şey yapmayacaktır. Ilımlı bir yatırımcı karar vermek için birkaç ay bekleyebilir. Muhafazakar bir yatırımcı, gelecekteki kayıpları durdurmak için hisse senetlerini hemen satabilir.