Hastalığından dolayı yürüyemeyen ve ellerini kullanmakta zorlanan genç kız, tutkusu olan kara kalem resim ile hayata bağlandı. El ve ayak bileklerindeki kasları gelişmeyen Saliha Karaduman (28) odasında karakalem resim ve tasarım yaparak günlerini geçiriyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Moda tasarım bölümü mezunu olan Saliha Karaduman okul hayatı bittikten sonra ailesi ile yaşadığı Irgıllı mahallesinde kıyafet tasarım ve karakalem resim çizimleri yapmaya başladı. Yürüyemediği için evinden çıkamayan Saliha Karaduman oturduğu yerden yaptığı resimlere hayata bağlandığını belirterek “karakalem resim çizmek en büyük zevkim. Okulum bittikten sonra maalesef evde kapalı kaldım. Bende evdeki zamanımı çocukluk hayalim olan karakalem resme adadım” dedi.

Kara kalem resim yapmayı İnternetten izleyerek öğrendi

İnternetten karakalem çizimleri izleyerek resim yeteneğini geliştirdiğini belirten Saliha Karaduman “moda tasarımı okudum. Kıyafet tasarımı yapıyordum ama kara kalem çizim yapmayı internetten izleyerek öğrendim. Rahatsızlığım yüzünden ellerimi kullanmakta zorlansam da kara kalem yapmayı öğrendim ve çok seviyorum” dedi.

Resim becerisini geliştirmek istediğini belirten Saliha Karaduman “hastalığım beni eve mahkum etti. Ben evde durmak istemiyorum. Resim becerimi geliştirmek, öğrendiklerimi hayata aktarmak istiyorum. Yetenekli miyim bilmiyorum ama bildiklerimi ve becerilerimi göstermek ve öğretmek istiyorum” dedi.

Yeğeni ve annesi yardım ediyor.

Ellerini kullanmakta zorlandığı için kara kalem bir portreyi en az 15 günde tamamlayan Saliha Karaduman “resim defterim ve kalemlerimi yeğenimin ve annemin yardımıyla hazırlıyorum. Resme başladıktan sonra 15 ile 20 gün içinde tamamlıyorum. Zorlansam da kara kalem çizmekten çok keyif alıyorum. Yapacak başka bir şeyim olmadığı için günlerimi odamda kıyafet tasarımı ve kara kalem çizimler yaparak geçiriyorum” dedi.

Kızımın çalışması ve hayata karışması tek hayalim

Saliha’nın okuldan sonra evde yaşamak zorunda kaldığını belirten annesi Emine Karaduman kızının resim yeteneğini geliştirmek istediğini belirterek “çok meraklı çok yetenekli bunları kendi kendine öğrendi. Okul bitince evde kapandı kaldı. İlçe merkezine gidebileceği kendini daha da geliştirebileceği bir ortam olmadı. Yüksekokul mezunu keşke bu becerilerini sergileyebilse kendini daha da geliştirebilse” dedi.

Kızının dışarıya çıkmasının ve bir yerde çalışmasının morali ve tedavisi için çok olumlu katkı sağlayacağına inandığını belirten anne Emine Karaduman “kızım çok azimli. Ortaokula kadar bir aparat sayesinde okula gitti geldi. Lise ve üniversiteyi ben sırtımda getirdim götürdüm. Ellerini kullanmakta zorlansa da moda tasarımı bölümünü bitirdi. Sonra kendi kendine resim çizmeyi öğrendi. Ben hayatta olduğum sürece onu sırtımda taşırım ama Saliha kendi işini yapabilse hayata karışsa tedavisi hızlanır morali daha iyi olur. Tek hayalim kızımın çalıştığını görmek” dedi.

saliha