Psikoteknik evraklarının alınması, sürücünün trafikte yetkin ve yeterli olabilmesi için önemlidir. Psikoteknik evrakları il sağlık müdürlüğünün yetki verdiği alanlardan edinilebilir. Psikoteknik testleri görsel zeka ve algısal motor becerilerinden meydana geliyor. Bireyin, trafik akışında araç kullanırken trafik akışına edebileceği olumsuz müdahaleler incelenir. Psikoteknik evrakları ; ehliyet fotokopisi, nüfuz cüzdan fotokopisi, ceza tutanağı fotokopisi şeklinde sıralanabilir. Uygulanan test maksimum 60 dakika sürüyor. Verilen süre zarfında bireyin teste adapte olması istenilir. Psikotekniğe belgesi  eğer alınırsa kişi trafiğe karışabilir. Aracını dikkatli bir şekilde kullanarak evraklarını 5 yıl boyunca saklayabilir. Her insanın psikoteknik raporu aldıktan sonra 5 yıl geçince tekrardan teste girmesi gerekiyor. Kişi eğer ki evrakları unutursa psikolog tarafından teste tabi tutulamaz. İncirli psikoteknik belgenin yenilenme sürecini ayrıntılı olarak ifade ediyor.

Psikoteknik Belgenin Önemi

Psikoteknik belgesi için psikolojik testler uzman bir psikolog tarafından uygulanır. Testin sonuçları psikolog tarafından yorumlanır. Bireylerin; dikkat etme süresi, olaylara karşı gelişmiş muhakeme becerileri, insanlar arası kurulan iletişim hali, bir nesneyi uzak ve kısa mesafelerden görebilmeleri hesaplanır. Birey test sonucunda psikolog tarafından uygun görülürse araç kullanabiliyor. Psikoteknik belgesinin alınması, trafikteki diğer insanların da can güvenliğini koruyor. Eğer ki kişi kendisini  manevi anlamda korursa ve dikkatli araç kullanırsa trafikte zincirleme kazalar oluşmaz. Bu durumda trafikte bulunan her insanın can güvenliği korunur ve konforlu bir trafik yolculuğu oluşur. Her yıl ölümlerin trafik kazasından meydana gelme sıklığı artıyor. Psikoteknik evrakları sayesinde trafik kazasından oluşan ölüm oranları ise azalıyor. Psikoteknik evrakları içinde nüfuz cüdanı ve genel sağlık raporu da yer alıyor.

Psikoteknik Belgesi  Hangi Yaş Grupları Alabilir?

Psikoteknik belgesini  her yaş grubu alamıyor.  Uzun yol şoförleri yol boyunca kendi içsel dünyaları ile baş başa kaldıkları için muhakeme yeteneklerini kaybedebiliyorlar. Bu nedenle uzun yol şoförleri mutlaka psikoteknik evraklarını alması gerekiyor. Aynı şekilde 26 yaşından büyük olup araç kullanmak zorunda olan kişilerde psikoteknik belgesini psikolog tarafından almalıdır. Bu şekilde hem yaşlı hem de genç kesimde meydana gelebilecek kazalar en aza indirgenir. 65 yaş altı olan 63 yaşından henüz gün almamış olan uzun yol sürücüleri de psikoteknik belgesini alması gerekiyor. Belirli zamana kadar suç işlememiş ve cezai ehliyeti olmayan kişilerin de alması önem arz ediyor.

Psikoteknik Belgesi Fiyat Aralıkları

Psikoteknik belgesinin alınması için belirli testlere girilir. Sağlık bakanlığına bağlı olarak çalışılan özel yerlerde belirli bir ücret talebi olur. Bu nedenle testler yapılmadan önce ödeme yapılır ve testler uzman psikolog tarafından  gerçekleştirilir. Her birey için sabit bir fiyat aralığından söz edilemez. Bu nedenle testlerin sayısı ve süresine göre fiyatlarda farklılıklar oluşabilir. Hız ve mesafeleri algılama yetenekleri kişinin potansiyelini ortaya çıkarıyor. Sağlık ve  trafik yönünden etkili olan psikoteknik testlerinin uygun yaş gruplarının yaptırması gerekiyor. Bu sayede birçok insanın can güvenliği korunabilir. Fiyat hakkında bilgi almak için güvenilir yerlerden araştırmalar yapılabilir. İncirli psikoteknik merkezinden bilgi alınabilir.