HABERDENİZLİ.COM / Mutlu KELİŞTİ

Çin’in Wuhan şehrinde meydana gelen ve Dünyayı sarsan Korona Virüsü ile ilgili Denizli Tabipleri Birliği Denizli Tabip Odasında toplantı düzenlendi. Basın toplantısına; Pamukkale Üniversitesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Meral Alten,  Denizli Tabip Odası Sekreteri Dr. Fercem Erbay katıldı. 

Denizli Tabip Odası toplantı salonunda yapılan programda konuşan Pamukkale Üniversitesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, Korona virüsünün, insan ve hayvanlarda enfeksiyona neden olan zarflı, RNA virüsü olduğunu söyledi. Turgut, “Soğuk algınlığı veya nezle olarak bildiğimiz üst solunum yolu enfeksiyonuna en sık neden olan virüslerden biridir. Sıklıkla kış ve ilkbahar aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarında toplumun yüzde 15-30'unda 'humancoronavirus' etken olarak saptanır. 2002 yılına kadar sadece 2 Korona virüsü tipi, insanlarda solunum yolu enfeksiyonuna neden olurken 2002 sonunda Çin'de diğer tiplerden daha ağır enfeksiyona neden olan yeni korona virüs tipi tanımlandı. 2012 yılının ortalarına gelindiğinde, Suudi Arabistan'da ara konağın tek hörgüçlü develer olduğu yeni biri korona virüs tipi tanımlandı.” dedi. 

Prof. Dr. Turgut, Korona Virüsü Nedir? Nasıl Korunulur?

Prof. Dr. Turgut, “MERS-CoV'nin ortaya çıkışından yaklaşık 8 yıl sonra, 31 Aralık 2019 ile 3 Ocak 2020 arasında Çin'in Wuhan şehrinde denizli ürünleri ve çok türde canlı hayvanın satıldığı pazarda, 44 kişide hemen hemen aynı zamanlarda pnömoni gelişmesiyle yeni bir virüsle salgın olasılığı Dünya Sağlık Örgütüne bildirildi. Hastalardan alınan solunum yolu örneklerinin incelenmesiyle virüsün yeni bir Korona virüsü olduğu açıklandı. Bu yeni virüse, NovelCoronavirüs adı verildi.” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Turgut, Korona Virüsü Nedir? Nasıl Korunulur?

KORONA VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Prof. Dr. Turgut, “Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile çevreye yayılan solunum sıvılarının solunması yoluyla, ya da yüzeylere bulaşmış olan virüsün eller aracılığıyla alınıp burun veya ağıza temas edilmesiyle bulaşır.

Diğer zarflı virüslerin aksine mide bağırsak sistemi koşullarına dayanıklıdır. Fekal-oral yolla da bulaşabilir. Etkenin solunum yoluyla bulaşması için hasta kişi ile 1 metre çapındaki alanda bulunmak yeterlidir. Yeni bulunan Korona virüsünün hangi oranda insandan insana bulaştığı henüz bilinmemektedir.” dedi. 

KORONA VİRÜSÜ HASTALIK BELİRTİLERİ

2019 Korona virüsünün kuluçka döneminin 2-14 gün olarak tahmin edildiğini belirten Turgut, “Hastalarda ani bir başlangıç görülmektedir. En sık görülen belirtileri; yüksek ateş öksürük ve nefes darlığıdır.” dedi.

Prof. Dr. Turgut, Korona Virüsü Nedir? Nasıl Korunulur?

KORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA VE TEDAVİSİ

Turgut, Korona virüslere karşı aşı ve ilaç bulunmadığını belirtti. Solunum yolu ile bulaşan tüm virüslerden korunmak için;

  • Sabun ve su kullanarak eller sık sık temizlenmeli
  • Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun bükülmüş dirsek içi veya mendil ile kapatılmalı, mendil atılarak eller yıkanmalı
  • Ateş ve öksürüğü olanlarla yakın temastan kaçınmalı
  • Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken kişiler, erken tıbbi yaprdım almak için hastaneye başvurmalı ve sayahat geçmişleri varsa sağlık uzmanıyla paylaşmalı

DENİZLİ'DE KORONA VİRÜSÜ VARMI

Turgut, “Korona Virüsü ile ilgili olarak şu an itibariyle Denizli'de herhangi bir paniğe gerek olmadığını söyleyebiliriz. İnsanlarımızın bilimsel olmayan, resmi olmayan kaynaklardan yapılan açıklamalara itibar etmemesini tavsiye ediyoruz.” dedi.