MHP’de Trabzon’dan milletvekili seçilen eski bakanlardan Koray Aydın, partisinin seçimlerde aldığı sonucu başarı olarak görmesinin mümkün olmadığını söyledi. Bu sonucun Genel Merkez bazında sorgulanması gerektiğini belirten Aydın, yeniden bir yapılanma gerekebileceğini ifade etti.
    Aydın, partisinin Trabzon İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarını değerlendirdi. Seçim sonuçlarının Türk milletine hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Aydın, “Türk milleti kendi iradesini kullandı bir karar verdi. AK Parti Türkiye genelinde oylarını arttırarak yüzde 50 gibi rekor bir oyla iktidarını devam ettirdi. Onları tebrik ediyor, başarılar diliyorum. İnşallah Türk milletinin verdiği karar da ülkemizin geleceği için hayırlara vesile olur.” dedi.
    Türk milletinin Başbakan'a olan aşkının devam ettiğini anlatan Aydın, AK Parti’nin aldığı oyların yüzde 90’ının da Başbakan Erdoğan’ın karizmasının, yüzde 10’ununda da parti kurumsal kimliğinin etken olduğunu dile getirdi. Bundan sonraki sürecin Türkiye için zor olacağını savunan Aydın şöyle devam etti: “Çünkü Türkiye’nin geleceği ile ilgili önemli karalar alınacak. AKP milletten aldığı bu gücü hangi yönde kullanacağı konusunda test edilecek.”

    DERS ÇIKARTMAMIZ LAZIM
    Seçim sonuçlarından MHP olarak kendilerinin de ders çıkartması gerektiğinin altını çizen Ayın, “Partimiz bir bütün olarak bu seçim sonuçlarını Genel Merkezle bir değerlendirmeye alıp eksikliklerin belirlenmesi, hataların görülmesi ve bunların giderilmesi yönünde bir iradenin otaya çıkması şart. Bu da bizim partimizin geleceğini ilgilendiren bir durum. Seçim sonuçlarının daha sıhhatli, daha sağduyulu, daha özenli bir tahlili yapıldıktan sonra MHP’nin de bu konuda geleceği ile ilgili doğru adımlar atacağını düşünüyorum.” dedi.

    SEÇİM SONUÇLARI BÜTÜN OLARAK İRDELENMELİ
    Aydın, ‘seçim sürecinde Trabzon’da yapmaları gereken neyi yapamadıkları’ yönündeki bir soru üzerine ise yapılması gerekenleri iller bazında değil, MHP'nin kurumsal kimliği adına Genel Merkez’e yönelik söylediğini açıkladı. Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü karşınızda bir iktidar partisi sürekli oylarını artırıyorsa o zaman bakılması, irdelenmesi gereken bir takım şeyler vardır. Onun sorgulanması için söyledim. Yoksa bu il il düşünülecek bir konu değil. Türkiye’nin her yeri aynı, il olarak bakma şansınız yok buna. Çünkü Türkiye’nin bütün illerinde aynı sonuç var. O zaman bunun bir bütün halinde sorgulanması, incelenmesi lazım. Çünkü iktidar partisinin üç dönem üst üste oylarını artırması dünyada nadir görülen bir durum. O zaman bunun il düzeyinde sorgulanması çok alt düzeyde kalır. Bunun üst düzeyde sorgulanması, parti tüzel kimliğinin bunu yapması lazım.”

    YENİDEN YAPILANMA GEREKEBİLİR
    Bunun için yeniden yapılanma gerekebileceğini ifade eden Aydın, “Bu yeniden yapılanmayı partiler yapmalıdır. Yani fikir olarak oturacakları tabanı yeniden tarif edebilirler. O oturdukları tabana yönelik olarak yeniden açılımlar yapabilirler ve kendi kurumsal kimliklerini güçlendirecek, geliştirecek adımlar atabilirler. Bunları yapamazsanız belli ki AKP ile mücadele edemezsiniz. Bu gerçeği görmesi lazım siyasi partilerin. Ve bundan bir ders çıkartmaları lazım.” diye konuştu.
    MHP’nin 34 ilde milletvekili çıkarttığını hatırlatan Aydın, “Daha önce 59 ilde almıştık. Neredeyse o illerin yarısını kaybetmiş durumdayız. Bunun bir sorgulanmasının yapılması gerekir. Her işi oldu, bitti, ne güzel, ne ala diyemeyiz. En azından ben diyemem, başkalarını bilmem de. Türkiye genelinde bu işin bir sorgusunun yapılması lazım. Bu bir zaruret, bu bir mecburiyet. Çünkü seçimi kazanan bir iktidar partisi var ve her seçimde oyunu arttırarak bunu başarıyor. O zaman bunu bütün muhalefet partilerinin aynı oranda düşünmesi, kendilerini yenileyecek yeni yapılanma programlarını uygulaması lazım. Bu gerçeği görmemezlikten gelerek siyaset yapamayız.” dedi.
    Aydın, parti yönetiminin seçim sonuçlarını başarılı bulduğunun hatırlatılması üzerine ise, “Bu seçin sonucunu başarı olarak görmek mümkün değil. MHP’nin aldığı yüzde 13’lük oyu ben başarılı bulmuyorum.” cevabını verdi. CİHAN