İZMİR (CİHAN)- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’i ''uyuyan güzel'' olarak niteleyerek, uyandırmak için çalıştıklarını, şehrin tarihi, doğası ve sofra zenginliğiyle önemli bir potansiyel barındırdığını söyledi. Günay, Kemeraltı Çarşısı esnafıyla biraraya geldiği toplantıda, seçim çalışmaları sürecinde İzmir'le ilgili yapabileceklerini anlatmaya çalıştıklarını, vatandaşların değerlendirmesinden anlatılanların yansımaya başladığını gördüğünü söyledi.
İzmir’in turizmini Yunanistan'ınkiyle birleştirmeyi düşündüğünü belirten Bakan Günay, Türkiye'nin 20-25 yıldır kararlı biçimde turizm yaptığını, bunda deniz turizminin ağırlıklı olduğunu söyledi. Turizmi güney Akdeniz'den başka bölgelere de açmak istediklerini ifade eden Günay, turizmin yapıldığı yerde bütün bölgenin kalkındığını, genç nüfusun istihdamında önem taşıdığını, mesela İzmir’de işsizliğin, turizmin geliştiği İstanbul ve Antalya'ya göre fazla olduğunu kaydetti. İzmir’in ulaşım imkanlarını geliştirilmesine de önem verdiklerini, bu kapsamda havalimanını Avrupa çapında bir yer haline getirdiklerini, şehrin kuzeyiyle Alaçatı'da küçük havalimanı kurmayı planladıklarını açıklayan Günay, turistlerin sadece otelde kalıp dönmesi yerine şehri gezmesi ve alışveriş yapması için çabaladıklarını söyledi.

‘İZMİR TURİZMİ YUNANİSTAN'LA BİRLEŞTİRİLECEK’
İzmir ‘in turizmini Yunanistan'ırkiyle birleştirmeyi düşündüğünü söyleyen Bakan Ertuğrul Günay, şunları kaydetti: “Amerika'dan veya Çin'den gelen birisinin, o kadar yoldan gelmişken sadece İzmir’i ve İstanbul'u görüp dönmesi, kesesi için de dünya turizmi için de eksiklik. Halbuki İzmir’i gördüğü zaman Atina'yı da, İstanbul'u gördüğü zaman Selanik'i de aynı programda görebilir. Avrupa'da yıllardır Viyana-Prag-Budapeşte üçgeni vardır. Bir geziye gidersiniz bir hafta ama üç şehri görürsünüz; üç önemli merkezi, ülkeyi görmüş olursunuz. Benzer şeyi Çin'e yaptık. Geçen yıl Çin'den gelen uzmanları, hem Yunanistan'da hem Türkiye'de ağırladık ki bir programda iki ülkeyi görsünler. Benzer bir şey İzmir için çok kolay. Rahatlıkla Ege Bölgesi'ni ortak bir turizm çekim merkezi, destinasyonu yapabiliriz. Eski yıllarda olsa Yunanistan buna nazlanabilirdi; turizmde bizden öndelerdi, biz yeni başlıyorduk. İzmir’de bunun için kruvaziyer limanını ıslah edeceğiz. Limandan çıkınca alışveriş merkezlerine doğru girmeyi sağlayan bir şehir düzenlemesi de lazım. Sümerbank'ın bir arazisi var, orada kültür merkezleri ve sergi salonları yapabilir miyiz diye dikkatle bakıyorum.”

‘DERDİMİZ İZMİR’DE GERGİN, ÇATIŞMACI BİR SİYASET DEĞİL’
İzmir’e iyi bir şey yapmak isteyenlerle çalışacaklarını ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Günay, “Derdimiz İzmir’de gergin, çatışmacı bir siyaset yapmak değil, İzmir ve Türkiye'ye hizmet etmek. Eski siyasetten toplum bıktı. Bir siyasi parti sözcüsü, bizim İzmir'le ilgili projelerimizi kaba tabirle eleştirmiş. Bana kaba tabirle sataşacağına sen ne yapacaksın onu söyle.” dedi.

'EXPO ADAYLIĞINI RESMÎ MEKTUPLA BİLDİRDİK, ÇOCUK OYUNCAĞI MI BU?'
Esnafların EXPO 2020 adaylığıyla ilgili bir sorusunu cevapladıran Bakan Günay, şunları söyledi: “EXPO ile ilgili temel adımı attık. Yılbaşından önce kanun çıkaracağız, İzmir Büyükşehir Belediyesi, vilayet ve sivil toplum kuruluşları olacak. Yol haritamızı belirleyeceğiz. Hükümet olarak İzmir'in EXPO 2020 adaylığını desteklediğimizi duyurduk. Büyükşehir Belediyesinin de gidip, 'Hükümet benim adaylığımı destekledi.' demesi gerekirdi. Yapmadı ama valimiz gitti. Bazıları, 'Seçimden sonra adaylığı İzmir’den alıp başka yere verecekler.' diyor. Resmî bir mektupla bildirdik, çocuk oyuncağı mı bu? Böyle bir iddi, siyasi etikle ve akılla bağdaşmaz. İzmir buna sahip çıktığı ölçüde başarılı olur. İzmir’in önüne koyulmuş, çağın vizyonudur.”
Toplantıdan sonra Günay Kemeraltı Çarşısı'nı gezdi, esnaflarla sohbet etti ve kahve içti. CİHAN