Özel plaka almak isteyen kişilerin takip etmesi gereken aşamalar vardır. Doğru yönlendirme yapılmadan ve gerekli başvurular gerçekleştirilmeden özel plaka alınması oldukça zordur. Dolayısıyla ilgili aşamalar sırasıyla izlendikten sonra plaka değiştirme işlemleri olumlu sonuçlanabilir. Plaka değişimi yapmadan önce mutlaka aynı plakadan var olup olmadığının ve özel plakanın alınabilirlik seçeneklerinin incelenmesi önerilir. Özel plaka almak için izlenmesi gereken adımlara dikkat edilmesi ve yasal sürecin takip edilmesi önemlidir.

Özel Plaka Alma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Özel plaka başvurusu yapmak için izlenecek olan adımlar belirlenmiştir. Trafik tescil şube üzerinden yürütülen bütün işlemlerde gerekli aşamalarını takip edilmesi önemli bir kriterdir. Gerekli evraklar sağlanmadan ve başvuru koşulları için gereken şartlara uyum göstermeden plaka değişimi yapılmasına izin verilmez. Dolayısıyla araç plakasını değişimlerinin yapılabilmesi için mutlaka gerekli yasal yolların takip edilmesi istenir.

Özel Plaka Değiştirme Nerede Yapılır?

Özel plaka değişimi başvuru yeri Trafik Tescil Şube olarak belirlenmiştir. Her il ve ilçede yer alan trafik tescil şubesi ile iletişime geçerek değişim başvurusu yapılabilmektedir. Burada yer alan görevliler tarafından tüm süreç hakkında bilgi verilmekte ve özel plaka değiştirmek için gerekli olan evraklar ve borç sorgusu yürütülmektedir. Özel plakayı değiştirmek için istenen bütün aşamalar ve belgeler tamamlandıktan sonra işlemler için trafik şubeye başvuru yapılabilir. Doğrudan trafik şubeyle görülemediği takdirde trafik tescil şubesi ile görüşülmesine izin verilmektedir.

Plaka Değiştirmek için Gereken Belgeler Nelerdir?

Özel plaka değişimi için gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

·         Başvuru sahibinin (araç sahibi) Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı

·         Araca ait belgeler

·         Plaka değişimi yapılacak olan aracın trafik belgeleri

·         Aracın mevcutta kullandığı plakanın hem arka hem ön fotoğrafları ve kendisi.

·         Araç plakasının değişimi için gerekli olan nakil belgesi.

·         Aracın muayenelerinin yapıldığını gösteren belgeler ve poliçeler.

Özel plaka değişimi için istenen evraklar vardır. Bu evraklar tamamlandıktan sonra plaka değişimi için trafik tescil şubesine başvuru yapılabilmektedir. Gerekli evraklara ek olarak farklılığa destekleyici belgelerin talep edilmesi de mümkündür. Özel plaka almak gerekli belgeler tamamlandığı takdirde oldukça kolaydır.

Plaka Değiştirmeden Önce MTV Borcu Ödenmeli Mi?

MTV borcu ve plaka değişimi birbiri ile bağlantılıdır. MTV borcu olan araçların öncelikle borçlarını ödemesi gerekir. Arapçada plaka üzerinde herhangi bir borç var ise öncelikli olarak borcum ya da ilgili yasağın kaldırılması gerekir. Bu durumun devam etmesi halinde plaka değişimi kabul edilmeyecek ve başvuru iptal edilecektir.

Başvuru sürecinin devam kılınabilmesi adına plaka değiştirmeden önce borçların ödenip ödenmemiş olmasının teyit edilmesi gerekir. Özel plaka almak için gerekli evraklar ve izinler sağlandıktan sonra gerçekleşir. Bu süreçte gereken tüm işlemlerin tamamlanmış olmasına da özen göstermek gerekir. Plaka onaylandıktan sonra araç ile kullanılmasına izin verilir.