Pamukkale Üniversitesinde Rektör Yardımcılarının istifasıyla yeniden gündeme gelen üniversitedeki cemaat yapılanması bu kez ulusal basında haber oldu.

Aydınlık Gazetesi’nden Kaan Arslan’ın haberine göre 12 Ağustos’ta Resmi Gazete’de, üniversitenin açtığı dört profesörlük kadro ilanına yer verildi.  İlanda İlahiyat Fakültesi Hadis, İslam Tarihi, Kelam ve İslam Mezhepleri Tarihi, Din Bilimleri Anabilim Dallarına kadroların alınacağı belirtildi. Ancak ilan şartlarında özel koşulların yer alması dikkat çekti. Özel şartların, Gümüşhanevi cemaati mensupları için konulduğu iddia edildi.

Haberde üniversite kaynakları, kadro ilanlarıyla ilgili şu iddialar paylaşıldı: “Gümüşhaneviler önce enstitü kurdu, sonra Marmara Üniversitesinden bazı akademisyenleri üniversiteye getirdi. 2020’den beri çok sayıda cemaat bağlantılı isim üniversitede görev yapıyor.

Ancak bunların kadroları Pamukkale’de değildi. Şimdi bu kadro ilanlarıyla bu isimlerin kadroları da Pamukkale Üniversitesinde alınmak isteniyor. “İslam Tarihi’nde açılan profesörlük ilanı Doç. Dr. O. A.için açıldı. 2021’de Marmara’dan geldi ama kadrosu hala orada. Şimdi tamamen gelmiş olacak. Hadis Anabilim Dalı için kadro ilanının da İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden Prof. Dr. İ.K. için açıldığını düşünüyoruz. Üniversiteye geldiğinde onu Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanlığına getirmek isteyecekler. “Din Bilimleri Anabilim Dallarına cemaatle arası bozuk olmayan, cemaatle uyumlu hareket edebilecek biri getirilecek. Diğer ilan ise sus payı olarak cemaatle husumetli bir akademisyen için açıldı. O da kadrosunu alacak. Sonuç olarak cemaat istediklerini elde etmiş olacak. Bu planla Cevat Akşit (Gümüşhanevilerin lideri) İlahiyat’ta kontrolü tamamen ele geçirmiş olacak.”

ÖZEL ŞARTLAR TUTUYOR

O. A.ve İ. K. için açıldığı iddia edilen kadro ilanlarındaki özel şartların bu isimlerin çalışmalarıyla örtüştüğü görüldü. İslam Tarihi Anabilim Dalı ilanında “Şehir Tarihçiliği ve Orta Asya tarihi alanlarında çalışmaları bulunmak” şartı belirtildi. O. A.’nın çalışmaları arasında “Mâverâünnehir’in fethi ve Emeviler dönemi Mâverâünnehir”, “İslam Öncesi Kültürel Unsurların Bir İslam ve Kültür Merkezi Olarak Maveraünnehir’e Etkisi”, “Ebû Mansûr El-Mâtürîdî dönemi Semerkant’ta ilmî ortam ve ilim merkezleri” yer alıyor. Ayrıca Hadis Anabilim Dalında belirtilen “Şia ve Hadis Usulü üzerine çalışmaları bulunmak” şartını Kutluay’ın da karşıladığı görüldü. K.’ın makaleleri arasında “İmâmiyye Şîası’da İlelü’l-Hadîs İlmi ve Zayıf Hadisle Münasebeti”, “İmâmiyye Şîası na Göre Haber i Vâhidin Hücciyeti Problemi Şeyh Tûsî Özelinde Marife Bilimsel Birikim”, “Şȋa’da İmamlara Atfedilen Tıbbın Kaynakları ve Sünnȋ Anlayışla Mukayesesi” yer alıyor.

‘O. A. YÖNETİYOR’

Yerel kaynaklar, üniversitede cemaatin önünün üniversite yönetimince açıldığını ileri sürdü. 2020’de Pamukkale Rektörlüğü görevine getirilen Ahmet Kutluhan, bu tarihe kadar Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcılığını yapıyordu. Bir yıl sonra, 2021’de Marmara Üniversitesinden Pamukkale’ye getirilen Doç. Dr. O. A.’nın, cemaat yapılanmasını yönetmeye başladığı ileri sürüldü. A.’nın üniversitedeki tüm atamaları ve görevlendirmeleri kontrol ettiğini iddia eden kaynaklar, cemaat mensuplarının önemli görevlere getirildiğini söyledi.   Öte yandan A.’nın, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü İ. A.’nın abisi olması da dikkat çekti.

DİKKAT ÇEKEN GÖREVLENDİRMELER

Üniversite kaynakları, cemaatin bugüne kadar Üniversite genelinde ve İlahiyat Fakültesinde önemli görevleri ele geçirdiğini ileri sürdü.

Kaynakların aktardığına göre cemaatin elinde bulundurduğu iddia edilen görevler şunlar:

Kıbrıs gazileri 50 yıl önceki acıları gözyaşları içinde anlattı Kıbrıs gazileri 50 yıl önceki acıları gözyaşları içinde anlattı

- Personel Daire Başkanlığı

- Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü

- İslam İlimleri Enstitüsü Müdürlüğü

- Tefsir Anabilim Dalı Başkanlığı

- Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı

- Teknokent Müdürlüğü

- Güvenlik Müdürlüğü

Kaynak: Aydınlık Gazetesi