Birinci derece deprem bölgesinde yer alan Denizli’de nerelerde diri fay hattı bulunuyor? MTA Diri fay hattı haritasını yeniledi. Yenilenen haritada fay hatlarının nereden geçtiğini, bulunduğunuz evin altından fay hattının geçip geçmediğini öğrenilmesi gibi hizmetlerden yararlanabiliyorsunuz… Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde depremler olmaya devam ederken, MTA tarafından Türkiye'nin diri fay haritası da güncellendi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler arasında Denizli'de yer aldı.

MTA TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI GÜNCELLENDİ!

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Türkiye’deki en riskli deprem bölgelerinin yer aldığı diri fay hattı haritasını güncelledi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt oldu.

HARİTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İkinci derecen riskli illerse şöyle: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

TÜRKİYE MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Haritada üçüncü dereceden riskli iller şöyle aktarıldı: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

DENİZLİ’DE RİSKLİ BÖLGELER

MTA’nın güncellediği yeni haritaya göre Denizli’de diri fay hattının bulunmadığı ilçeler Tavas, Kale, Serinhisar, Güney, Çal ve Bekilli oldu. Bu ilçelerin bazı mahallelerinde fay hattı bulunurken Acıpayam, Çameli, Honaz, Beyağaç, Çardak, Bozkurt, Baklan, Çivril, Buldan, Sarayköy ve Güney’de ise diri fay bulunuyor. Aynı zamanda merkez ilçeler olan Pamukkale ve Merkezefendi’de de diri fay hattı bulunuyor.

Denizli il merkezinde ise en belirgin diri fay hatları Pamukkale ilçesinde yer alıyor. Bu alanlar arasında İncilipınar Caddesi ve çevresi, Dimbilli Caddesinden Kayıhan’a kadar uzanan bölge, Fatih Mahallesi boyunca olan kısım, Üçgen Kavşağının hemen altından başlayan Deliktaş ve Fatih Mahallelerinin içinden geçip Cumhuriyet Mahallesine kadar uzanan kısım, PAÜ’den başlayıp Barbaros Bulvarı boyunca uzanan kısım dikkat çekiyor.

Antropoloji: İnsanlığın Hikayesini Çözümleyen Bilim Antropoloji: İnsanlığın Hikayesini Çözümleyen Bilim

Bunların dışında Hacıeyüplü’den Sümer Mahallesine kadar İzmir yolu boyunca uzanan holosen fay, 1287 Sokak-2421/11 Sokak arasında kalan Sevindik ve Karşıyaka Mahallerinden geçen holosen fay bulunuyor. Yine il merkezinde Eskihisar, Akhan, Kale, Eldenizli, Karakova, Çeltikçi, Salihağa, Üzerlik, Kurtluca, Küçükdere, Pamukkale, Kavakbaşı, Gölemezli ve Kocadere Mahalleleri de diri fay hatlarının bulunduğu alanlar olarak dikkat çekiyor.