SOL Parti Denizli Milletvekili adayı Av. Kamil Doğan seçim çalışmaları çerçevesinde Kutlubey, Selcen ve Baklan’a yaptığı ziyaretlerde kendi köyü Dağal’a da giderek köylüleriyle görüştü. Av. Kamil Doğan siyasal iktidarın 20 yıldır yürüttüğü politikalarla tarıma büyük darbe vurduğunu söyleyerek, “2002 yılında tarımda istihdam edilen nüfus sayısı 7 milyon 458 bin kişiydi. 2022 yılında tarımda istihdam edilen nüfusun sayısı 4.910.000’e indi. Geçim koşulları ortadan kalkan 2,5 milyondan fazla çiftçi-köylü kırdan kente göç etmek zorunda bırakıldı. İki Trakya bölgesi büyüklüğünde tarım alanı ortadan kalktı. AKP iktidara geldiğinde 41 milyon hektardan fazla olan tarım alanı 38 milyon hektara düştü. AKP iktidarı çiftçiyi borç batağına sürükledi, Temel gıdaların üretimi azaldı, Ülkemiz, arpa, mısır, çeltik, pamuk, kuru baklagiller, ayçiçeği, şekerde net ithalatçı konumuna geldi. Kaybeden küçük çiftçiler olurken kazanan çok uluslu şirketler oldu.”

BÜYÜK MENDERES YOK OLURSA, HAVZADA YAŞAM YOK OLUR

Büyük Menderes nehrinin ve kollarının on bin yıldır can verdiği medeniyetlere, kültürlere, topraklara artık can veremez hale geldiğini söyleyen Av. Kamil Doğan,  “Büyük Menderes nehri yüzde 65 tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Türkiye tarımsal üretiminin yüzde 15’i bu havzada yapılmaktadır ve 3 milyonu aşan nüfus yaşamaktadır. Havzamız Türkiye su ortalamasının altında su varlığına sahiptir. Türkiye’nin en kirli 3. nehri ve tarım sulama özelliğini kaybeden 4. derece kirli suyudur. Büyük Menderes bugün can çekişiyor. Çocukluğumuzda balık tuttuğumuz, yüzdüğümüz nehirden artık sular akmıyor. Akan kısımlarda ise kirlilik büyük problem. Tarımsal arazilerimizin sulanmasında büyük sıkıntılar çekiyoruz. Büyük Menderes ölürse Ege ölür. Kırsaldan göçler başlar. Bunun önlemek için Büyük Menderese özel kanun çıkartılması gerekir.” dedi

AKP iktidarının rant uğruna tarımsal arazileri yok saymaya devam ettiğini belirten Doğan, “Bunun en son örneğini de Gökpınar Barajı’nın çevresinin yapılaşmaya açmaları olmuştur. Baraj çevresinde kalan sebze ve meyve bahçeleri, zeytin, ceviz, ayva, nar ağaçları bulunan tarım alanlarından 18. Madde uygulaması yapıldı. 350 bin metre kare alan içindeki tarlalar imara açılarak arsaya dönüştürdüler. AKP iktidarı bir avuç zengini daha fazla nasıl zengin yaparım diye uğraşırken doğayı talan etmekten geri durmuyor. Çocuklarımıza daha güzel bir Denizli bırakmak istiyorsak bu iktidarı artık göndermeliyiz. Unutmayın Menderes Nehri de bizim, Gökpınar da bizim. Bu toprakları çocuklarımıza temiz bir şekilde bırakmak zorundayız. 14 Mayıs’ta bunları hep beraber göndereceğiz” dedi.

sol