Makro hesaplaması günlük olarak tüketilen makro besinlerin takibi anlamına gelir. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler; makro besin gruplarını oluşturur. Çoğunlukla kilo vermek isteyen ya da kaslarını güçlendirmek isteyen kişiler tarafından yapılan makro hesaplaması aynı zamanda sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı da sağlayabilir.

Makroları Saymak Neden Önemli?

Geleneksel diyetlerin vazgeçilmezi kalori sayımı gibi makro besin hesaplamasının da birçok faydası vardır. Öncelikle vücudunuza enerji veren çeşitli besinleri tüketmeye odaklanmak daha dengeli bir beslenme yapmanıza olanak tanıyabilir. Ayrıca makro hesaplaması, sindirim sisteminizin de sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Yalnızca kalori hesaplaması yapmaktansa makro hesaplaması da yapmanız hedeflediğiniz kiloya ve sağlığa ulaşmanızı kolaylaştırarak hangi besinlerin size iyi geldiğini anlamanıza yardımcı olur.

Makro Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Makro hesaplaması yapmak için öncelikle günlük kalori ihtiyacınızı belirlemeniz gerekir. Bunun için ise toplam günlük enerji harcamasını hesaplamak önemlidir. Ancak vücudumuz yalnızca spor yaptığında kalori yakmaz. Dinlenme sırasında ne kadar enerji tükettiğinizi ve fiziksel aktivite esnasında ne kadar enerji harcadığınızı belirlemelisiniz.

İkinci adım olarak ise üç besin kategorisinden oluşan makro besinlerin dağılımını sizin için en ideal olacak şekilde saptamalısınız. Günlük kalori ihtiyacında olduğu gibi burada da herkes için geçerli olacak bir öneride bulunulamaz. Diğer taraftan ortalama bir yetişkin için kabul edilebilir makro besin dağılımı aralıkları %45-65 karbonhidrat, %20-35 yağ, %10-35 protein şeklindedir.

Ancak bunlar yalnızca kılavuz niteliğinde verilerdir dolayısıyla kişiden kişiye makro besin ihtiyaçları değişiklik gösterebilir. Örneğin ameliyat sonrasında hastaların protein ihtiyaçları daha fazla olabilir ya da diyabetli kişilerin karbonhidrat alımı konusunda daha dikkatli davranması gerekebilir. Özel bir sağlık durumunuz bulunuyorsa, kilonuz ile ilgili endişeleriniz varsa ya da daha sağlıklı bir yaşam istiyorsanız bir uzmana başvurarak kişiselleştirilmiş diyet uygulayabilir ve bir uzman eşliğinde makro takibinizi gerçekleştirebilirsiniz.

LifeClub ile tanıştınız mı? LifeClub Dünyası'na adım atarak kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Hemen keşfedin!