Akçadağ İnşaat Tic. ve Taah. Ltd.Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Furkan Akçadağ, “Madencilik, Türkiye’nin kalkınmasında ve cari açığın azaltılmasında olmazsa olmazdır.” diyerek Türkiye’de madenciliğin önemine dikkat çekti. Dünya’nın en eski mesleklerinden biri olan madencilik son yıllarda ülkemizde iyice hız kazanmaya başladı. Mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu ve tabii ki, bor gibi kritik rezervlere sahip olan Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasında hak ettiği yeri alabilmesi için madencilik önemli bir rol oynar. Furkan Akçadağ, yaptığı açıklamada madenciliğin ülkemizdeki önemini kamuoyuna hatırlatmış oldu.
Şeyhmus Furkan Akçadağ’ın da belirttiği gibi madencilik bir ülkenin kalkınmasında hayati önem taşır. Doğal kaynaklarından faydalanmayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Madencilik, sanayi, tarım ve enerji gibi kalkınmada önemli paya sahip sektörlerin de temelini oluşturur.
Peki, ülkemiz madencilik noktasında nerede? Türkiye’de, dünyada ticareti yapılmakta olan 90 çeşit madenden 77’si bulunmaktadır. Genel kanının aksine, ülkemizde en çok bulunan maden bor değil kireç taşının bir çeşidi olan “dolomittir.” İçinde kalsiyum karbonat (CaCO3) ve sodyum karbonat (Na2CO3) bulunduran dolomit, cam ve seramik endüstrisinde nadir ve değerli bir maden olarak bilinmektedir. Dolomit, 15.8 milyar ton ile ülkemizde en çok bulunan rezervdir. Bor rezervlerimiz ise sadece 1.8 milyar tondur. Ancak bor rezervlerinin tahmini en düşük toplam değeri 300 milyar dolar gibi inanılması güç bir sayıdır. Bu cari açığımızın 3-4 katı gibi bir rakama tekabül etmektedir. Furkan Akçadağ’ın, madencilik, kalkınma ve cari açık arasında bir üçgen çizerken ne kadar haklı olduğu açıkça ortadadır. Dolomit ve bora ek olarak, mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, ponza ve bakır ülkemizdeki diğer yaygın madenlerdir.
Peki, madencilik açıklamalıyla dikkat çeken Şeyhmus Furkan Akçadağ kimdir?
Şeyhmus Furkan Akçadağ, Akçadağ Grup’a bağlı olan Akçadağ İnşaat Tic. ve Taah. Ltd.Şti.’nin Yönetim Kurulu Başkalığını yapmaktadır. 21 Eylül 1994, Diyarbakır doğumlu olan Furkan Akçadağ, lise eğitimini Jale Tezer Koleji’nde tamamlanmıştır. Üniversite eğitimini ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliğinde yapmıştır. 2017 senesinde ODTÜ’den üstün başarı ile mezun olmuştur. İş hayatına Akçadağ İnşaat ile atılan Furkan Akçadağ, İngilizce, Almanca ve Arapça dillerine hakimdir. Madencilik, teknoloji ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Akçadağ İnşaat, 7500 vatandaşımıza istihdam sağlamaktadır.
Akçadağ İnşaat’ın güncel maden faaliyetleri arasında Tekirdağ ili Malkara mevkiinde yaklaşık 15 milyon ton kömür rezervi bulunan kömür ocağında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Tekirdağ ili dahilinde bulunan er: 3426227 sayılı IV. grup maden sahasının kömürün yıkanmasına (lavvar) yönelik tesis ve Manisa Soma Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü Deniş 1/A Nolu Pano Dekapaj işi bulunmaktadır. Şeyhmus Furkan Akçadağ, şirketinin madencilik alanında faaliyetlerini artıracağının da işareti vermiş oldu.