Lokma tatlısı, geçmişten günümüze gelen ve halen halk arasında popülaritesi devam eden diğer adı saray tatlısı olan şerbetli bir tatlıdır. Adından da anlaşılacağı üzere lokum gibi, şerbetli ve çok lezzetli bir tatlıdır. Osmanlı devleti zamanında hayır yapmak isteyenlerin hayır lokması döktürüp çevresindeki insanlara dağıttığı uygulama halen devam etmektedir. Yoksul insanların ağzının tatlanması için döktürülerek halka dağıtılan geleneksel bir tatlıdır. Gelenek ve göreneklerimizi yaşatmaya özen gösterdiğimiz Türk mutfağında zamanın eskitemediği nadide miraslarımızdandır.

Bilindiği gibi Osmanlı mutfağı ve Türk mutfağı eşsiz damak zevkleri ile dünyada parmakla gösterilir. Bundan dolayı özellikle İzmir de oldukça sık döktürülen lokma, başka ülkeler tarafından da kullanılmaya ve yaptırılmaya başlanmıştır. Ama birçok yemek ve tatlıda olduğu gibi her zaman bir numara Türkler olmuştur.

Saray tatlısı, Osmanlı döneminde askerlerin savaştan dönüşlerinde, savaş galibiyetlerinde, doğumlarda veya güzel haberlerin alındığı zamanlarda, halk ile sevinç paylaşma amacı ile dökülen harika bir tatlıdır ve halen günümüzde aynı amaçlar ile kullanılmaktadır. Osmanlı devletinde ve Türk kültüründe her zaman yoksulun yanında olmak ve onları gözetmek var olduğu için halkın bu tatlı vesilesiyle mutlu olması amaçlanır.

İzmir lokma tatlısı ile ünlenmiş olsa da ülkemizin dört bir yanında sokakta gezerken lokma servisi yapan mobil lokma araçlarına rastlamanız mümkündür. Ücretsiz bir şekilde halka dağıtılan bu tatlıdan herkes faydalanabilir. Zaten amaç hayır yapmak ve insanları mutlu etmektir. Lokma döktürme fiyatları adet ve firmalara göre farklılıklar gösterebilmektedir.

Lokma tatlısı; un, maya ve şekerden oluşan hamurun, yağda kaşık kaşık dökülerek kızartılmasının ardından şerbete atılarak yapılır. Yöreden yöreye yapım ve servis edilme şekilleri değişse de her zaman aynı amaç ile özellikle hayır yapmak isteyen kişiler tarafından döktürülür. Lokma tatlısının servis edildiği bir mobil arabaya her zaman denk gelebilirsiniz. Kimi zaman bir hayır için, kimi zamanda yaşanan bir mutluluk sebebi ile kişinin Allah rızası için döktürdüğü ve ücretsiz halka dağıttığı yollar ile sunumu yapılır.

Lokma döktürmek isteyen kişiler evde kendileri lokma yapamayacaklarsa lokmacılardan hizmet alırlar. Lokmacı İstanbul firmaları ile İstanbul’da lokma yaptırmak oldukça kolaydır. Fakat doğru adreste yaptırmak da çok önemlidir. Mobil lokma araçları ile istediğiniz her yerde hayır yapabilir ve lokmayı insanlara kolaylıkla ulaştırabilirsiniz.

Lokma tatlısı anlatımı basit gibi görünse de oldukça özen ve emek isteyen bir iştir. Doğru ellerde yapılan tatlının tadına doyum olmaz. Hayır yaptırmak ve lokma döktürmek istiyorsanız hayır lokması ailemizin uzun yıllar süren deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.

Lokma dökme işleminde uyulması gereken hijyen ve temizlik kuralları önemlidir. Özellikle kızartma ve şerbetleme olan gıda ürünlerinde lezzetin ön planda olması için taze ürünler ve malzemeler kullanılmalıdır.