Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2018 yılında ilk kez uygulandığında Millî Eğitim Bakanlığı sadece bir kez örnek soru yayınladı. Sınav ve soru formatı aslında çok hâkim olunmadan ilk sınav uygulandı. Fakat 2019 yılından itibaren Millî Eğitim Bakanlığı Ekim ayından itibaren her ay düzenli olarak örnek soru yayınlamaya başladı. Ana branşlardan 10 adet, ara branşlardan ise 5 adet soru yayınlanarak 2019 yılından bu zamana kadar ciddi bir örnek soru havuzu oluştu.

Bu kadar örnek soru yayınlanmışken bu soruların sınavda sorulup sorumadığı ise ciddi bir merak konusu oluşturdu. Bu sorunun cevabını her yılı ayrı değerlendirerek aktaralım. 2019 yılında uygulanan LGS aslında birçok noktada dönüm noktası oldu. 2018 yılında yaşanan problemlerin yaşanmaması adına 2019 yılında uygulanan LGS’nin örnek sorulara benzerliği oldukça fazlaydı.

LGS Örnek Sorular ilk kez 2019 yılında öğrencilerin işine yaradı. Buna bağlı olarak toplamda 565 öğrenci tam puan aldı. 2020 yılında ise pandemi olmasından kaynaklı sınavda sadece ilk dönem konularından öğrenciler sorumlu tutuldu. Örnek sorular nisan ve mayıs ayında fazladan yayınlandı. Fakat bu kadar çok örnek soru olmasına rağmen sorular örnek sorular ile paralel bir şekilde soruldu. 2019 kadar birebir benzer ve aynı diyebileceğimiz soru yoktu. Ama format ve yapı olarak oldukça paralel sorular soruldu. 2021 yılında ise işler tamamen değişti. 2021 yılında uygulanan sınava örnek sorular ile benzerlik taşıyan sorular vardı. Fakat zorluk düzeyi olarak oldukça üst düzey sorular soruldu. Ama benzerlik adına örnek sorulara en az benzer soruların yer aldığı yıl 2021 yılı diyebiliriz. 2022 yılında ise Matematiğin en kolay olduğu ve örnek sorulara en benzer sınav senesi diyebilirim. 2022 yılında uygulanan sınavda zorluk düzeyi oldukça basitti. Hepsinin yanı sıra örnek sorular ile benzerlik taşıyan soru sayısı oldukça fazlaydı. Buda düşen ortalamaları azda olsa arttırdı.

Kısacası örnek sorular LGS için oldukça önem taşımaktadır. Artık sınavın yavaş yavaş oturduğunu var sayarsak daha bilinçli öğretmen ve öğrenciler ile sınav hazırlık süreci daha verimli ilerlemektedir.

Peki örnek soruların tamamına nereden ulaşabiliriz? Bunun için herkese çopur hoca sitesini önerebilirim. Çopur hoca sitesinde tüm örnek sorular bulunmaktadır. Ayrıca Matematik branşına ait tüm örnek sorular konularına göre ayrılmış olarak bulunmaktadır. Buda öğrencilerin hazırlık sürecini kolaylaştırmaktadır. Bu yüzden örnek soruların tamamına ulaşmak isteyen herkes çopur hoca sitesini ziyaret edebilir.

Daha fazla bilgi için: www.copurhoca.com