Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konut kredi limitlerinde güncellemeye gitti.

Bu güncellemeyle birlikte BDDK, şimdiye kadar 2 milyon lira ve altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90'a kadar kredi kullanım limitini 5 milyon lira ve altında olan konutlar şeklinde güncelledi. 

Uzmanlar, yeni güncelleme ile 5 ile 10 milyon lira arası kredi olanlarda enerji sınıfı A olanlarda yüzde 80, B sınıfında yüzde 70 şekli ile uygulanacağını, değeri 10 milyon ile 20 milyon lira arasındaki konutlarda ise tüketicilerde yüzde 60 ile yüzde 70 oranında kredi kullandırılabileceğini belirtti. 

İKİNCİ EL KONUTLARDA KREDİ DÜZENLEMESİ

2. elde özellikle 1 ile 2 milyon lira arasında değişen taşınmazlar için A sınıfı olanlarda kredi limiti yüzde 70’e çıkarılmış oldu.

Değeri 1 milyon liranın altında olan 2. el konutlarda ise bu oran yüzde 90’a çıkarılmış oldu.

Değeri 2 milyon lira 5 milyon lira arasında değişenler için ise yüzde 50, yüzde 60 arasında kredi kullanılabilecek.

2. elde 5 milyon ile 10 milyon arasında olanlar için limit 2.5 ile 3 milyon lira arasındadır.10 milyon lira üzerinde ikinci el konutlar için kredi kullanımı söz konusu olmayacak.

KONUT ALACAK OLANLARDA ARTIŞ HER ZAMANDAN FAZLA OLACAK

Şu anda bu kredi limitleri olsa da tüketicilerin Yeni Evim kampanyasına odaklanmış olduğunu belirten uzmanlar, 6 Şubat günü meydana gelen ve Türkiye'yi derinden etkileyen deprem sonrası evini yenilemek isteyen evini değiştirmek isteyen daha güvenli yapılarda oturtmak isteyen vatandaşların da bu tür kredilere ihtiyacı her zamankinden daha fazla olacağını öngörüyor. 

bddk-kredi-kullanim-limiti-guncellendi1