Muğla’nın Marmaris ilçesinde veteriner kliniğinde ölen bir köpekte kenelerden bulaşan Lyme hastalığı’a rastlandı. Köpekten insana da geçtiği belirtilen hastalığın Marmaris’te ilk kez görüldüğü belirtildi.
Edinilen bilgiye göre; Marmaris’teki bir veteriner kliniğinde kene ısırması sonucu ölen köpekte Lyme hastalığı çıktı. Veteriner kliniğine aşırı böbrek yetmezliği şikayeti ile götürülen 2.5 yaşında Bokser cinsi bir köpek müdahaleye rağmen öldü. Bunun üzerine klinik semptomlardan da yola çıkılarak köpekten kan alındı. Kan, İstanbul’daki bir laboratuara gönderildi. Sonuçlar ise köpeğin Lyme Hastalığına yakalandığını gösteriyordu. Lyme,, Ixodes ricinus türü kenelerin ısırması ile Borrelia burgdorferi adlı bakterinin yol açtığı bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın kene ısırması ile insana da geçtiği belirtiliyor.Marmaris’te 20 yıldır Veterinerlik yapan Behçet Düzgün Marmaris’te ilk kez Lyme Hastalığına rastladığını söyledi.Düzgün, hastalığa yol açan kenelerle ilgili hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler olduğunu kaydetti.
Uzmanlar ,keneden insana geçen lyme bakterisinin çok dirençli olduğunu, vücudun yumuşak dokusuna yerleşip, burada 20-30 yıl uyuyabildiğini belirtiyor. Hastalık kulak çınlamasından davranış bozukluğuna kadar 60 farklı belirtiyle tespit edilebiliyor.
Hastalık evresinde eklemlerde şişlik, sıvı birikimi, hareket etmede zorluk görülebiliyor.Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Behçet Düzgün, Köpek sahiplerini hayvanlarını mutlaka Lyme Disease aşısı yaptırmaları konusunda uyarıyor.
Marmaris İlçe Gıda , Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Çiftçi ise Lyme Hastalığıyla ilgili müdürlüğü henüz bir ihbar gelmediğini belirtti. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak kenelerle etkin şekilde mücadele ettiklerini kaydeden Çifçti, “Lyme hastalığıyla ilgili gelecek ihbarlar olursa değerlendiririz” dedi.