SOL Parti Denizli Milletvekili Av. Kamil Doğan seçim çalışmaları çerçevesinde Serinhisar, Acıpayam ve Yassıhöyük’te vatandaşlarla buluşmasında sağlık sektörün sorunlarına dikkat çekti. Av. Kamil Doğan sağlığın bir kamu hizmeti olduğunu ve parasız yapılması gerektiğini söyleyerek, “Ülke, önemli bir seçime gidiyor. Ülkenin birçok sorunun yanında temel sorunlardan birisinin de toplumun sağlık sorunu olduğu bilinmektedir. AKP döneminin en öne çıkarılan, en çok propagandası yapılan konulardan biri sağlık oldu. Çok başarılı olduklarını söylüyorlar. Hatta bir ara, 2007’de AKP’nin seçimi kazanmasının önemli ölçüde sağlıkta yaptığı bu büyük atılımlarla olduğu söylendi. Ama biz, gerçeğin öyle olmadığını biliyoruz. AKP, ‘Sağlıkta büyük reform yaptık’ dedi. Ama bugünlerde hastanelerde vatandaş muayene olamıyor. Çünkü randevu alamıyor. Randevu alırsa da ancak 5 dakika muayene olabiliyor.” Dedi.

“YÜZLERCE İLAÇ, KANSER İLAÇLARI DA DAHİL, ECZANELERDE BULUNMUYOR”

Av. Kamil Doğan, sağlık hizmetlerinin özelleşmesi ile toplumun sağlığa erişmesinin önünde engeller çoğaldı diyerek, “Yerel Sağlık Sigortası çıkardık. Herkesin artık doğumdan ölüme kadar sağlık sigortası var ve ücretsiz olarak alıyor diyor. Primini ödeyemeyen esnaf, zanaatkar, çiftçiler, okul hayatı bitip de çalışmayan gençler, işsizler, sağlık sigortasından yararlanamıyor. Türkiye’de yaklaşık 11 milyonluk bir nüfusu kapsıyor. Ayrıca sigortası olsa bile hastaneye gidenlerden muayene payı, reçete bedeli, ilave ücret diye sürekli para alıyorlar. ‘Özel hastaneleri sigortalılara açtık. Bütün vatandaşlar artık özellerden de yararlanıyor diyorlar’ ama ilave ücret adı altında bir bıçak parası getirdi AKP. Parası olmayan, özel hastanenin kapısından dahi içeri giremiyor. Bunu en kötü olarak salgın döneminde yaşadık. Geceliğine 15 bin lira para aldılar. SGK’dan aldıkları paranın dışında, parayı veremeyeni de eline bir paket ilaç verip geri gönderdiler. En çok propagandasını yaptıklarından biri, ‘İlacımı istediğim eczaneden alıyorum’. Ama bulabilirse. Yüzlerce ilaç, kanser ilaçları da dahil, eczanelerde bulunmuyor. Büyük bir deprem yaşadığımız ülkemizde  ‘Asrın felaketi’ diyorlar. Ama görüyoruz, o depremde sadece binalar çökmedi. Kızılay, AFAD, devlet, sağlık sistemi çöktü.” Dedi.

“HERKESE EŞİT, ÜCRETSİZ, NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ HAKTIR!”

Doğan, sağlığın bütün insanların doğuştan kazanılmış bir hakkı olduğunu ve temel şiarın herkese eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti olması gerektiğini belirterek, “Sağlık, piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez. Bütün özel sağlık kurumları kamulaştırılmalıdır.
Sağlık için gerekli tüm kaynaklar genel bütçeden karşılanmalı, sağlıktaki bütün ‘ilave ücret, katkı, katılım payları’ kaldırılmalı, sağlık hizmetleri herkese parasız olarak sunulmalıdır.
Sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi ve sunumunda öncelik koruyucu hizmetlere verilmeli; birinci, ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmetleri, sevk zinciri ile birbirine bağlanmalıdır.
Bir Dünya Bankası-AKP projesi olan ‘Türkiye Aile Hekimliği Sistemi’ kaldırılmalı, birinci basamakta bölge/nüfus tabanlı ve ekip çalışmasına dayalı yapı kurulmalıdır.
Sağlık hizmetleri mahalleler, fabrikalar, iş yerleri, okullar gibi yaşam ve çalışma alanlarından başlanarak örgütlenmeli, bütün bu alanlarda toplum katılımı sağlanmalıdır.
İş yerlerinde, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının önlenmesi için bütün önlemler alınmalıdır.
Toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları hayata geçirilerek şiddetin önlenmesi, kadınlar ve LGBTİ+ bireylerin eşit ve kolay bir biçimde gereksinim duydukları sağlık hizmetlerine erişimleri sağlanmalıdır.
Sağlıkta bölgesel eşitsizlikler kaldırılmalı, bütün yurttaşlar ana dilinde sağlık hizmeti alabilmelidir.
Bütün sağlık çalışanları grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkına sahip olmalı, bütün sağlık kurumlarında sağlık çalışanlarının yönetime katılımı sağlanmalıdır.”  dedi.

saglik-1-1saglik-2-1